AcasăOldCitigroup prevesteste o noua recesiune mondiala

Citigroup prevesteste o noua recesiune mondiala

Expertii avertizeaza cu privire la efectele reculului economiilor dezvoltate

Riscul unei noi recesiuni mondiale este real si se va mentine in ciuda unor ani de crestere stabila si a unui calm relativ pe piete.

Expertii avertizeaza cu privire la efectele reculului economiilor dezvoltate

”In opinia noastra, cresterea economiei mondiale se afla intr-o situatie foarte precara, dupa doi sau trei ani de calm relativ”, estimeaza economistii Citigroup condusi de Willem Buiter, citati de agentia Bloomberg. ”Slabiciunea persistenta in economia mondiala tine de incetinirea ciclica si structurala din China si de instabilitatea monedei tarii, precum si de o indatorire nemasurata in mai multe tari si in mai multe sectoare, dar si de o incertitudine geopolitica si regionala”, arata economistii Citigroup. Bloomberg mentioneaza ca specialistii Citigroup au retrogradat previziunile lor de crestere economica pentru 2016 in tarile dezvoltate, conform Ria Novosti. Ei se asteapta acum la o crestere de 1,6% fata de un procent de 2,4% anuntat precedent. Mai mult, Citigroup nu exclude ca, in decursul acestui an, acest procent sa scada.

Care perspective?

In opinia economistilor Citigroup, o economie mondiala care arata o crestere anuala cu 2% poate fi considerata o recesiune globala. ”Ultima revizuire a previziunilor globale este legata de o anume degradare a perspectivelor pentru economiile dezvoltate, de precaritatea lor (in special in Statele Unite) si de inasprirea conditiilor financiare in intreaga lume”, semnaleaza analistii. Acestia precizeaza ca, spre deosebire de anii precedenti, deteriorarea perspectivelor economiei mondiale se explica printr-un recul al economiilor dezvoltate si nu al pietelor emergente. Pentru a evita o noua recesiune, economistii Citigroup au exemplificat faimosul plan japonez Abenomics, cum a fost botezat planul de reforme structurale si de politica monetara adaptativa al guvernului nipon condus de Shinzo Abe.

author avatar
National
455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger