AcasăOldCistiguri de 278% la IAR Brasov, pierderi de 29% la OMV Petrom

Cistiguri de 278% la IAR Brasov, pierderi de 29% la OMV Petrom

Companiile producatoare de bunuri de consum vor avea rezultate pozitive in 2016

Anul 2015 a adus cistiguri mari, chiar foarte mari pentru unii dintre investitorii de pe piata de capital, in vreme ce altii au consemnat pierderi importante, in special daca au mizat pe titluri ale unor companii din domeniul energetic.

Companiile producatoare de bunuri de consum vor avea rezultate pozitive in 2016

Performante foarte bune s-au inregistrat in rindul bancilor. Conform unei analize efectuate de expertii Intercapital Invest, titlurile Erste, Banca Transilvania si BRD au crescut in 2015 cu 51,16%, 45,56%, respectiv, cu 38,29%. La polul opus s-au aflat actiunile companiilor OMV Petrom si Romgaz, care au incheiat anul cu scaderi de 28,92% si de 23,08%. Cele doua companii au suferit de pe urma scaderii pretului la petrol si a cererii slabe de gaz. Evolutiile slabe ale acestor companii au contribuit la scaderile inregistrate la actiunile Fondului Proprietatea, care s-au depreciat in 2015 cu 9,60%. Rezultate mai bune in rindul companiilor energetice si de utilitati s-au inregistrat la titlurile Electrica, de +7,30% si Transgaz, de +5,36%. Din rindul SIF-urilor, SIF Muntenia este singura care a consemnat pierderi, in vreme ce SIF Banat-Crisana a obtinut +29,55%.

Vedetele Bursei

Conform analizei Intercapital Invest, in topul evolutiilor se afla actiunile IAR Brasov si Teraplast, cu cresteri de 278,29%, respectiv, de 223,83%. Acestea s-au apreciat in urma rezultatelor financiare, dupa ce sectorul de constructii si industria de aparare si aerospatiala au avut cresteri importante in 2015. Alte companii care au oferit randamente consistente au fost Romcab si Albalact, acestea beneficiind pe linga performantele financiare mai bune si de faptul ca au trecut de pe Rasdaq pe segmentul principal de la BVB.

Concluzii si asteptari pentru 2016

In concluzie, 2015 a fost un an sub asteptari, in principal pentru sectorul de energie si utilitati. Volatilitatea de pe pietele externe si anumiti factori fundamentali pentru companii, precum pretul petrolului, au afectat companiile locale. In 2016, contextul economic favorabil din Romania ar putea genera cistiguri notabile pe BVB. In lipsa unor factori externi care sa afecteze piata, in 2016 am putea asista la aprecieri ale companiilor care beneficiaza de pe urma cresterii consumului, din ianuarie 2016 fiind redusa cota TVA de la 24% la 20%. Perspectivele sint pozitive si pentru banci, daca dobinzile de referinta se mentin la un nivel scazut, incurajind creditarea, dar legea darii in plata ar putea reprezenta o problema pentru institutiile bancare. Un alt catalizator pentru bursa de la Bucuresti este reducerea impozitului pe dividende incepind cu anul viitor la 5%. Potrivit Intercapital Invest , acest lucru va conduce la randamente substantiale ale dividendelor nete, in conditiile in care companiile controlate majoritar de stat sint obligate sa distribuie 50% din profit.

author avatar
Arpad Dobre
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger