AcasăOldCipru taie 80% din conturile bancare!

Cipru taie 80% din conturile bancare!

Laiki Bank

Autoritatile de la Nicosia sunt hotarate sa-i saraceasca pe rusii care au depus bani la Banca Laiki. Statul va lua 80% din conturile acestora, iar sumele ramase vor putea fi recuperate abia peste cativa ani.

Laiki Bank
Sceptic Ministrul cipriot de finante, Michael Sarris, crede ca deponentii Laiki vor recupera foarte putini bani

Veste socanta pentru deponentii Bancii Laiki, in majoritate cetateni rusi aflati cu diverse afaceri pe insula mediteraneana. Acestia vor ramane, in cel mai bun caz, cu 20% din banii aflati in conturi de peste 100.000 de euro. Potrivit Wall Street Journal, anuntul a fost facut chiar de ministrul cipriot de finante, Michael Sarris, care s-a aratat extrem de pesimist chiar si in privinta recuperarii sumelor ramase. „In mod realist, se va recupera foarte putin. Suma restituita ar putea fi de 20%”, a spus Sarris, fara a confirma ca se va recupera chiar si atat. Pierderile clientilor Laiki sunt estimate la peste 3,2 miliarde de euro.

„Norocosii” de la Bank of Cyprus

Cat priveste clientii Bank of Cyprus, cei care au conturi de peste 100.000 de euro se pot considera norocosi. Potrivit sefului bancii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, ei vor pierde „doar” 40% din banii depusi. Demetriades a estimat ca pierderile vor afecta circa 19.000 de deponenti, care detin impreuna depozite negarantate de 8,1 miliarde de euro. Fosta conducere a Bank of Cyprus a fost demisa la solicitarea UE si a FMI, urmand sa fie numit un administrator special agreat de Bruxelles.

Asalt la bancomate

De cateva zile, firma de securitate G4S, care se ocupa de transportul banilor in Cipru, munceste zi si noapte pentru a alimenta bancomatele si bancile cipriote, care vor fi deschise de azi. Institutiile bancare vor fi luate cu asalt de deponenti, iar bancherii au angajat sute de agenti de paza, pentru a tine in frau populatia, dar autoritatile se asteapta la incidente si au mobilizat politia.

author avatar
eNational
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger