AcasăOldCinci din zece proprietari auto nu au asigurare RCA

Cinci din zece proprietari auto nu au asigurare RCA

Soferii fara asigurare RCA pot fi amendati cu 2.000 de lei si achita toate daunele materiale si morale rezultate din accidentul auto provocat de ei

Un raport publicat recent de Consiliul Concurentei atrage atentia asupra unui aspect alarmant pe piata asigurarilor auto. Trei din zece proprietari de autoturisme nu au asigurare RCA (si nu vorbim aici doar de cei care nu-si folosesc deloc masina), iar aproape  49% dintre celelalte categorii de autovehicule (camioane, microbuze utilitare etc.), nu au asigurare obligatorie valabila.

Soferii fara asigurare RCA pot fi amendati cu 2.000 de lei si achita toate daunele materiale si morale rezultate din accidentul auto provocat de ei

Potrivit normelor in vigoare, asigurarea de raspundere civila pentru autovehicule este obligatorie pentru toate tipurile de autovehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii. Daca un conducator auto nu are o asigurare RCA valabila, poate fi amendat cu 1.000 – 2.000 de lei si i se retine certificatul de inmatriculare si placile de inmatriculare ale masinii. Daca este gasit vinovat de producerea unui accident auto, soferul vehiculului neasigurat va suporta toate costurile aferente daunelor materiale si morale asociate accidentului produs. Cu toate acestea, conform unui raport al Consiliului Concurentei, bazat de datele furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), numerosi proprietari auto circula fara asigurare RCA valabila.

Statistica alarmanta

Statistic, situatia gradului de cuprindere a asigurarii RCA fata de numarul de masini inmatriculate este cel putin ingrijoratoare. In anul 2011, doar 74,1% din parcul auto era asigurat RCA, din care doar 78% dintre autoturisme erau asigurate si doar 59% dintre celelalte categorii de autovehicule (camioane, autoutilitare etc.). Gradul de cuprindere a tot scazut de atunci, astfel ca, la nivelul anului 2014 s-a ajuns ca doar 71,3% din parcul total sa fie asigurat RCA, din care autoturismele, doar in proportie de 76,9%, iar alte autovehicule, doar 51%! Practic, la aceasta utlima categorie, doar unul din cinci autovehicule a fost asigurat. Sigur, circotasii ar putea spune ca multe dintre masinile inmatriculate, dar neasigurate RCA, nici macar nu circula, ci ruginesc pe trotuare sau prin garaje ori patule, la tara. Situatia este insa mult mai grava.

Circulatie in afara legii

Raportul Consiliului Concurentei arata ca valorile indicate anterior reprezinta, in fapt, o supraevaluare a gradului de cuprindere in asigurare. Aceasta deoarece datele DRPCIV folosite la calcularea indicatorului se refera strict la vehiculele inmatriculate definitiv si nu cuprind totalul parcului auto national, fiind omise autovehiculele autorizate provizoriu (numere rosii), cele inregistrate de catre autoritatile publice locale (placi galbene) si cele ale corpului diplomatic (inmatriculari CD, TC), Ministerului Apararii Nationale (inmatriculari MApN) si Ministerului Afacerilor Interne (inmatriculari MAI). Cu toate acestea, asigurarea RCA este obligatorie pentru toate tipurile de vehicule mentionate si, de fapt, sint mult mai multe masinile care circula fara RCA in Romania.

author avatar
Arpad Dobre
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger