AcasăOldChinezii relanseaza economia Romaniei

Chinezii relanseaza economia Romaniei

Romania a decis ca, daca tot nu poate ajunge din urma nivelul economic al statelor dezvoltate din UE, barem sa-si reporneasca, prin intermediul Chinei, economia intrata in „hibernare” din cauza crizei si a masurilor „intelepte” luate de guvernanti de-a lungul timpului.

Premierul Li Keqiang si omologul sau Voctor Ponta au pus bazele unei colaborari de opt miliarde de euro

La Bucuresti are loc astazi reuniunea sefilor de guvern din Europa Centrala si de Est – China, dar evenimentele cu adevarat importante pentru Romania au inceput ieri, odata cu semnarea  a 13 memorandumuri si protocoale bilaterale. Cifra 13 va fi, se pare, cu noroc pentru Romania, deoarece premierul chinez Li Keqiang a anuntat ca acesta este doar inceputul si vor mai fi semnate numeroase contracte.

Contracte cu valoare enorma

Oficialul chinez a  mentionat ca valoarea  contractelor va fi enorma, ceea ce – venind din partea unui reprezentant al imensei Chine – trebuie luat ad litteram.  „In ceea ce priveste suma, vreau sa va asigur ca este uriasa. Grupul de lucru dintre cele doua parti va discuta si proiectele privind calea ferata rapida si pe cele in domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depasi valoarea care este initial stabilita in contracte. Nu vreau sa spun un plafon pentru suma, fiindca as dori sa fie o surpriza”, a declarat premierul Chinei. Neoficial, se vehiculeaza contracte cu valori intre cinci si opt miliarde de euro.

Memorandumuri si protocoale

Reprezentantii Romaniei si Chinei au semnat, ieri, numeroase memorandumuri si protocoale referitoare la proiecte de cooperare in domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile si IT. Astfel, s-au semnat memorandumuri privind colaborarea in domeniul nuclear, inclusiv in privinta continuarii lucrarilor la Centrala de la Cernavoda. Alte documente vizeaza cooperarea investitionala si infiintarea in comun a unui parc tehnologic. De asemenea, au fost semnate protocoale privind exportul de bovine pentru reproductie si de carne de porc congelata  in China. In domeniul energetic a fost semnat un acord de intentie de cooperare, pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, chinezii vor sa se implice si in reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, precum, si la constructia centralei hidroelectrice de la Tarnita. Totodata, au mai fost semnate acorduri de colaborare in domeniul cultural si IT.

author avatar
Arpad Dobre
478 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger