AcasăOldChina redeschide Drumul Matasii pentru Europa Centrala si de Est

China redeschide Drumul Matasii pentru Europa Centrala si de Est

Premierii din ECE si China si-au propus impartirea pietelor comune, pentru profitabilitate maxima

Premierii din statele Europei Centrale si de Est au stabilit – dupa ce Beijingul le-a fluturat vreo zece miliarde de euro  – impreuna cu oficialii chinezi ca vor munci pentru China. In schimb, firmele din aceasta tara vor construi tot ce nu au reusit sa duca la bun sfarsit fostele state comuniste.

Premierii din ECE si China si-au propus impartirea pietelor comune, pentru profitabilitate maxima

Premierii prezenti la Bucuresti au cazut de acord ca mega-planul de cooperare, numit „Liniile directoare pentru cooperarea intre China si statele din Europa Centrala si de Est (ECE)”, va fi pus in aplicare cu respectarea legislatiilor nationale si a celei din UE. China doreste colaborarea in numeroase domenii: transporturi, infrastructura, nuclear, energetica, cercetare, investitii, piata de capital, financiar etc.

Europa se muta in China

La modul general, planul are in vedere promovarea cooperarii in domeniile investitiilor, economic si al comertului. In acest sens, partile si-au propus sa declare 2014 drept anul promovarii investitiilor si afacerilor China-ECE, printr-o serie de masuri care, poate nu intamplator, vor avea ca destinatar China. Astfel, partile au convenit organizarea unei reuniuni ministeriale pentru cooperare economica si comerciala, a unei expozitii de marfuri europene, a unui simpozion de promovare a investitiilor (cu repetarea acestuia la un targ de profil), toate aceste actiuni urmand sa aiba loc in China.

„Carteluri” sino-europene

De asemenea, firmele europene sunt invitate sa participe in 2014 la Targul pentru IMM din China.  Premierii si-au mai propus si niste masuri care suna a cartelizare… Concret, partile au convenit ca firmele chineze si cele din statele ECE sunt libere sa discute oportunitatile utilizarii pozitionarii geografice convenabile si a conditiilor favorabile pentru investitii din China si ECE, pentru explorarea comuna a pietelor terte. Adica sa-si „felieze” fiecare in parte pietele, ca sa nu se calce pe „bataturi”.

Bani din toate partile

China a scos la bataie o linie speciala de creditare (e drept, este pusa la dispozitia companiilor sale care vor sa faca profit in ECE) in valoare de zece miliarde de dolari. Oficialii chinezi au precizat – ca sa nu existe vreun dubiu – ca incurajeaza  institutiile financiare din ECE sa contribuie la Fondul de Investitii si Cooperare China-ECE. Deh, autostrazile costa, dar nici reintrarea pe Drumul Matasii nu e gratis.

Tarom reia zborurile Bucuresti-Beijing

Premierul Victor Ponta i-a solicitat, ieri, ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa sprijine Tarom pentru a putea fi reluate zborurile directe catre Beijing, intrerupte in 2003. Ponta a precizat ca, desi Tarom are probleme economice si datorii, reluarea zborurilor pe ruta Bucuresti-Beijing ar putea fi un semn bine primit de catre investitorii chinezi. Totusi, de la plan la fapte mai este mult, deoarece, cu actuala flota de avioane, Tarom nu poate efectua zboruri directe atat de lungi.

author avatar
Arpad Dobre
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger