AcasăOldCele mai periculoase zone de afaceri

Cele mai periculoase zone de afaceri

Constructiile se numara printre domeniile cu numeroase insolvente

Continuarea afacerilor intr-un mediu economic, juridic si fiscal atat de putin previzibil, precum cel din Romania, reprezinta un adevarat sport extrem. Insolventele, desi ceva mai reduse in acest an ca in 2014, blocheaza fluxul financiar, iar cele mai periculoase zone din acest punct de vedere sunt Banatul si Oltenia.

Constructiile se numara printre domeniile cu numeroase insolvente

Numarul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3.833, fata de 8.889 in intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 in 2013. Conform unei analize a KeysFin, cele mai multe cazuri de insolventa au fost semnalate in judetele din regiunea Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est si Vest (8%). Ca o curiozitate, zona Bucuresti-Ilfov, care in anii trecuti era liderul afacerilor riscante, inregistreaza abia  7% din numarul insolventelor, fata de 21% in 2014 respectiv 18% in 2013.

Blocaj financiar in constructii si agricultura

Desi in scadere, blocajul financiar, cel mai mare pericol pentru firme, este inca la un nivel ridicat. Analistii sustin ca sunt domenii, precum retailul, constructiile si agricultura, unde platile se fac cu intarzieri din cauza comportamentului unor firme care supravietuiesc din rulajul financiar. Daca o astfel de companie se blocheaza, afecteaza intreg lantul comercial.  Anul trecut, numarul insolventelor in Romania a crescut cu 5%, de la 29.997 in 2013 la 31.500 de firme.

Solutii

Iata cateva sfaturi de la expertii KeysFin pentru oamenii de afaceri:

–         sa isi construiasca business-ul pornind de la realitati, nu pe promisiuni, indiferent de la cine vin acestea;

–         sa se informeze temeinic cu privire la firmele cu care vor avea relatii de business – cum stau cu cifra de afaceri, cu datoriile, ce plaja de clienti au, daca prezinta antecedente de natura sa genereze posibile incidente comerciale etc.;

–         este absolut esentiala construirea unui plan de afaceri care sa includa asigurari si fonduri suplimentare in caz de blocaj financiar.

sa isi construiasca grupuri de afaceri cu firme de incredere, cu un comportament corect.

 

author avatar
Arpad Dobre
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger