AcasăOldCehia generalizeaza taxarea inversa a TVA, la noi e imposibil

Cehia generalizeaza taxarea inversa a TVA, la noi e imposibil

Gabriel Biris considera ca si in Romania se va generaliza taxarea inversa la TVA

Cehia a anuntat ca vrea sa generalizeze taxarea inversa a TVA (plata ei de catre beneficiar, nu de furnizor), in scopul imbunatatirii colectarii acestei taxe si a cresterii veniturilor la bugetul statului. Oficialii nostri sustin masura luata de Cehia, dar recunosc faptul ca la noi nu se poate aplica, deoarece nu s-a generalizat utilizarea caselor de marcat electronice.

Conform legislatiei UE, taxarea inversa este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata  TVA pentru achizitia de bunuri/servicii, si nu furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor, asa cum se intampla de regula.  Concret, furnizorul nu inscrie TVA pe facturile emise pentru aceste livrari, ci face mentiunea ca s-a aplicat taxarea inversa, iar beneficiarul calculeaza si vireaza TVA la stat. In prezent, la noi, taxarea inversa poate fi aplicata la:

–         livrarea de deseuri si materii prime secundare;

–         livrarile de cereale si plante tehnice (grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar);

–         livrarea de masa lemnoasa;

–         transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera;

Gabriel Biris considera ca si in Romania se va generaliza taxarea inversa la TVA

–         livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila;

–         transferul de certificate verzi;

–          livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri;

–         livrarile de telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, tablete PC, laptopuri, console de jocuri.

Exclus in Romania

La recenta reuniunie ECOFIN (Consiliul Afaceri Economice si Financiare), la care au participat si reprezentantii Guvernului Ciolos, Cehia a anuntat  ca va implementa un proiect-pilot  pentru taxare inversa  in toate operatiunile comerciale. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gabriel Biris, a fost prezent la reuniune si a precizat ca Romania sustine proiectul, care da o lovitura grea evazionistilor si returnarilor ilegale de TVA. „Pacat ca noi nu putem sa ne alaturam (inca) propunerii Cehiei, care acum are si case de marcat cu modul electronic”, a remarcat Biris. Deci, la noi, returnarile ilegale de TVA pot continua linistit.

author avatar
Arpad Dobre
539 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger