AcasăOldCAS obligatoriu pentru toti romanii

CAS obligatoriu pentru toti romanii

Printre noii taxati de Fisc se vor numara pietarii si agricultorii cu certificat de producator

Fiscul a anuntat ca va calcula din oficiu contributii la pensii pe care le vor plati toti romanii care nu au declarat venituri lunare. Printre acestia se vor numara agricultorii, pietarii, persoanele fizice autorizate, membrii asociatiilor familiale si alte categorii de contribuabili.

Printre noii taxati de Fisc se vor numara pietarii si agricultorii cu certificat de producator

Fiscul e pe cale sa provoace o adevarata revolutie in sistemul colectarii banilor la buget. Un recent proiect de act  normativ elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prevede stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice. E drept, acestea erau obligate si pana acum sa achite CAS, dar numai daca aveau un venit lunar declarat. Conform noilor reglementari, Fiscul ii va avea in vizor pe toti acei contribuabili care pana acum au scapat de plata CAS.

Fiscul taxeaza rezonabil…

Justificarea ANAF e imbatabila: potrivit OG 92/2003, nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. Actul normativ mentionat prevede ca Fiscul stabileste baza de impunere si obligatia fiscala de plata aferenta, prin „estimarea rezonabila a bazei de impunere, folosind orice proba si mijloc de proba prevazute de lege, ori de cate ori acesta nu poate determina situatia fiscala corecta”. Pe scurt, baza de calcul va reprezenta minimum 35% din castigul salarial brut avut in vedere la stabilirea bugetului asigurarilor sociale pentru 2014, respectiv de 2.298 de lei, adica minimum 804 lei. Contributia la pensie reprezinta 31,3% din venituri, astfel ca persoanele vizate vor avea de achitat cel putin 252 de lei lunar pentru CAS.

Ghinionistii

Printre cei care vor contribui obligatoriu la pensie se numara: agricultorii si crescatorii de animale (care vand o parte din productia realizata pe baza de certificat de producator), titularii unei intreprinderi individuale, PFA, membrii asociatiilor familiale, pietarii etc. Datoreaza CAS si cei care obtin venituri din profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii etc.

author avatar
Arpad Dobre
673 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger