AcasăOldBursele scad in toata lumea. Vine o noua criza mondiala?

Bursele scad in toata lumea. Vine o noua criza mondiala?

Bursa de la Tokyo a pierdut peste 6,4% din capitalizare

Bursa de la Tokyo a scazut cu peste sase procente intr-o singura zi, pietele de capital europene, inclusiv cea din Romania, inregistreaza pierderi, la fel si in SUA, iar Banca Centrala Europeana anunta ca nu are mijloace sa combata cauzele recesiunii din zona euro. Incepe o noua criza mondiala?

Bursa de la Tokyo a pierdut peste 6,4% din capitalizare

Raportul Bancii Mondiale, care a modificat, ieri,  in scadere estimarea privind economia globala pentru acest an, a avut un efect imediat pe pietele de capital de pe intregul mapamond. Bursa de la Tokyo a mai avut pierderi zilnice de cateva procente, dar ieri, piata bursiera japoneza a scazut cu 6,4%. Minusuri de peste doua procente s-au inregistrat si la bursele din Europa. In SUA, scaderea a fost de un procent, pe fondul anuntului facut de Federal Reserve, referitor la sistarea injectarii de lichiditati in economie. Efectul s-a propagat inclusiv la bursa din Bucuresti, unde indicele BET (cele mai importante zece actiuni) a scazut cu 1,34%, iar BET-FI (SIF-uri si Fondul Proprietatea) a pierdut aproape un procent.

BCE ameninta cu inchiderea tiparnitei de bani

Banca Centrala Europeana (BCE), care s-a aratat generoasa cu statele cu mari probleme financiare (in special cu Spania si Italia, de la care a cumparat titluri de stat cu toptanul, ca doar tiparnita de bani era la ea), pare sa fi schimbat placa. Reprezentantii BCE au avertizat, ieri, ca banca nu (mai) are mijloace prin care sa rezolve problemele care au cauzat recesiunea si ca statele zonei euro ar face bine sa stranga cureaua si sa continue reformele structurale (taieri de salarii, reduceri de cheltuieli bugetare etc.). Asadar, UE vrea sa inchida, cel putin o vreme, tiparnita de bani, mai ales ca Banca centrala din Germania s-a declarat nemultumita de decizia BCE de a cumpara bonduri de stat in nestire.

author avatar
Arpad Dobre
410 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger