AcasăOldBursele din SUA si din Romania incep anul in scadere, cele din...

Bursele din SUA si din Romania incep anul in scadere, cele din Europa, in crestere

Bursele din SUA si din Romania incep anul in scadere, cele din Europa, in crestere

Bursa de la New York a inceput anul in scadere, pentru prima data din 2008, tot  pe minus incepand tranzactionarea si Bursa de Valori Bucuresti. Spre comparatie, bursele europene au deschis asazi sedintele de tranzactionare  cu valori in crestere.

Bursa de Valori Bucuresti a inceput anul 2014 cu tranzactii in scadere cu 0,19-037% fata de 30 decembrie 2013

Conform Bloomberg, indicele S&P 500 al bursei de la New York a crescut cu 30% in 2013, insa a inchis joi in scadere cu 0,9%. La randul sau, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 0,8%, dupa o crestere de 27% in 2013. Situatia se poate datora, sustin analistii Bloomberg, si faptului ca sectorul serviciilor din China si-a incetinit cresterea in decembrie la cea mai redusa rata din ultimele patru luni. Un fapt surprinzator il reprezinta evolutia metalelor pretioase, care au inceput anul in urcare. De exemplu, pretul aurului cu livrare in februarie 2014 a inregistrat, joi, la New York, o majorare de 1,9%. Desi anul trecut a scazut cu 30%, metalul pretios s-a apreciat pe piata spot cu 1,2%, la 1.238,93 dolari pe uncie.

Actiunile marilor companii din SUA, pe minus

Actiunile Apple au inchis joi la bursa din New York in scadere cu 1,4%, dupa ce analistii bancii Wells Fargo au inrautatit recomandarea privind titlurile companiei. De asemenea, titlurile Advanced Micro Devices (AMD) au coborat cu 3,2%, dupa ce Goldman Sachs a recomandat investitorilor sa vanda titlurile. Totodata, valoarea actiunilor firmelor din domeniul IT a scazut cu pana la 1,1%.

Liniste pe pietele europene

In debutul tranzactiilor de azi, bursele europene au deschis fara variatii notabile, Dupa ce scazuse joi din cauza unui raport negativ privind industria prelucratoare din SUA, indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,2% in debutul sedintei de tranzactionare. Analistii Bloomberg  au consemnat faptul ca pietele vest-europene au urcat anul trecut cu 17%, pe fondul mentinerii dobanzilor de politica monetara la niveluri scazute de catre cele mai importante banci.

Rezultate slabe la Bucuresti

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,14% azi, in debutul primei sedinte de tranzactionare din acest an. Dupa o ora, indicele BET (cele mai lichide zece actiuni) era in coborare cu 0,19%. Nici actiunile SIF-urilor sau ale Fondului Proprietatea nu au revigorat activitatea bursei, indicele BET-FI scazand cu 0,4% fata de 30 decembrie 2013. Tot in scadere, cu 0,27% si  cu 0,37%, au fost si cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT (cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea) si BET-BK (cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietate, plus tilurile Erste).

author avatar
Arpad Dobre
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger