AcasăOldBursa intra pe scadere

Bursa intra pe scadere

Tranzactiile incheiate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au insumat 170,5 milioane de lei, cele cu actiuni cumuland 159,7 milioane de lei, in scadere cu 4,2% fata de saptamana anterioara.

Cele mai importante schimburi s-au realizat cu titlurile emise de Romgaz (37,8 milioane de lei), Banca Transilvania (27,5 milioane de lei), Electrica (26,22 de milioane de lei), BRD Societe Generale (19,1 milioane de lei) si Fondul Proprietatea (12,84 de milioane de lei). Potrivit analizei efectuate de Puls Capital, in perioada mentionata au inregistrat plusuri 16 titluri, noua au stagnat, iar 46 au consemnat pierderi. Cele mai mari cresteri au fost contabilizate de Alro  (+22,35%), Bermas (+14,9%) si Ropharma (+8,8%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de santierul Naval Orsova (-9,2%), Teraplast (-9,1%) si Aerostar (-8,4%).

Raportarile publicate de BVB arata ca, desi unele firme au avut evolutii pozitive in primul semestru, companii mari din domenii importante ale economiei nationale au inregistrat pierderi mari si chiar foarte mari. La plusuri se remarca firmele din domeniul materiilor prime si constructii, precum Alro, Artego, Stirom, Prodplast, Cemacon etc. In domeniul energetic, doar Transgaz si Electrica au avut castiguri mai bune in primul semestru al anului, in vreme ce performantele Transelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica au fost mai slabe, comparativ cu primele sase luni ale anului trecut.

Este de remarcat faptul ca, din cele zece companii reprezentate in indicele BET al BVB, doar patru au raportat  profituri mai mari in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Este vorba de BRD Societe Generale, Banca Transilvania, Electrica si Transgaz. In cazul Bancii Transilvania si Electrica, rezultatele pozitive au avut la baza venituri suplimentare , in vreme ce BRD Societe Generale si Transgaz au fost pe plus datorita reducerii cheltuielilor, in conditiile in care aceste doua companii au consemnat scaderi ale veniturilor in perioada mentionata. Comparativ cu primele sase luni ale anului trecut, in primul semestru al acestui an au inregistrat minusuri la venituri si OMV Petrom (-15%), Romgaz (-17%) si Fondul Proprietatea  (-69,8%).

China pune la pamant pietele financiare

Bursa din Shanghai a inchis, ieri, in scadere cu 8,7%, cel mai mare declin de dupa 2007, iar acest lucru a marcat negativ si celelalte burse din Asia, investitorii temandu-se de efectele incetinirii cresterii economiei din China.

Analistii MarketWatch sustin ca, pentru a creste competivitatea exporturilor, autoritatile de la Beijing au decis sa devalorizeze yuanul, fapt ce a avut un impact negativ pe bursele occidentale.

La inchiderea ringurilor bursiere, indicele Shanghai Composite a scazut, ieri, cu 9,5%, iar indicele Shenzhen, cu 7,7%. Pe de alta parte, la Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 5,06%, iar Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%.

Efectele s-au resimtit si in Australia, unde indicele S&P ASX 200 a coborat cu 2,7%. Monedele asiatice au suferit, de asemenea, pierderi.

Ringgit-ul malaysian a atins minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeza baht a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii sase ani, iar won-ul sud-coreean, la un minim al ultimilor patru ani, fata de dolar.

author avatar
Arpad Dobre
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger