AcasăOldBursa de la Bucuresti scade din cauza petrolului

Bursa de la Bucuresti scade din cauza petrolului

Majorarea productiei de titei in Iran afecteaza si companiile din Romania

Bursa de Valori Bucuresti a deschis, ieri, sedinta de tranzactionare in scadere, iar tendinta s-a mentinut timp de cateva ore, principalii indici pierzand 4% fata de inchiderea de vineri, influentati de bursele externe si de cotatiile tot mai mici ale petrolului.

Majorarea productiei de titei in Iran afecteaza si companiile din Romania

Iranul a anuntat ca, dupa ridicarea, in weekend, a sanctiunilor impuse de Occident, va suplimenta imediat livrarile de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Autoritatile de la Teheran intentioneaza sa creasca exporturile cu alte 500.000 de barili pe zi in lunile care vor urma. Analistii avertizeaza ca, in aceste conditii, cresterea vanzarilor de petrol ale Iranului vor duce la accentuarea scaderii preturilor petrolului. Cum era de asteptat, preturile petrolului se indreptau, ieri, spre valoarea de 28 de dolari/baril, cotatie inca optimista, avand in vedere ca pesimistii se asteapta la un nivel de 20 de dolari/baril, dupa anuntul facut de Iran. La bursa din New York, petrolul cu livrare in februarie era cotat in scadere cu 1,2%, dupa ce a coborat cu pana la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril. Pretul titeiului Brent, de referinta la Londra, a coborat cu pana la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, dupa ce, in timpul noptii, a atins 27,67 dolari pe baril.

Efecte negative la noi

Bursa de la Bucuresti a scazut cu aproape 4% dupa primele ore de tranzactii ale sedintei de ieri, iar fata de inceputul anului declinul a trecut peste 10%, din cauza deprecierii burselor externe si a cotatiei petrolului. Cele mai mari scaderi s-au consemnat in sectorul energetic, de minus de 3,9% la OMV Petrom (SNP) si minus 3,7% la Nuclearelectrica.

author avatar
Arpad Dobre
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger