AcasăOldBursa de la Bucuresti, pe minus din cauza Chinei

Bursa de la Bucuresti, pe minus din cauza Chinei

Tranzactiile incheiate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au insumat 154,79 milioane lei, cele cu actiuni cumuland 136,83 milioane lei, cu 34,08% mai putin fata de saptamana anterioara. O buna parte din aceasta scadere a fost cauzata de incetinirea sectorului industrial din China in decembrie 2015, pentru a zecea luna consecutiv, ceea ce a dus la prabusirea burselor chineze si a celor din intreaga lume.

Companiile energetice si unele banci au inceput anul in pierdere

Cele mai importante schimburi s-au realizat cu titlurile Fondul Proprietatea (40,13 milioane de lei), Banca Transilvania (23,94 de milioane de lei), Romgaz (17,47 de milioane de lei), BRD (9,83 de milioane de lei) si OMV Petrom (9,69 de milioane de lei). Potrivit buletinului Puls Capital, realizat de brokerii Intercapital Invest, in perioada mentionata au consemnat cresteri 12 titluri,  11 au stagnat, iar 52 au avut pierderi. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la titlurile PetrolExportImport, Uztel si UAMT, de +52,94%, +15,00% si de +8,17%. Cea mai mare scadere s-a consemnat la actiunile emise de SIF Hoteluri, de -18,03%, urmata de cele inregistrate la titlurile Mecanica Ceahlau si BRD, de -9,65% si  -7,11%.

Pierderi la banci, SIF-uri si companii energetice

Bursa de la Bucuresti a inceput anul 2016 pe scaderi puternice, indicele de referinta BET inregistrand saptamana trecuta o corectie de 4,22%. Astfel, toate companiile din structura BET au incheiat saptamana pe minus, cele mai mari pierderi fiind inregistrate de titlurile bancare BRD si Banca Transilvania, de –7,11% si–7,00%. Cea mai ampla corectie a fost inregistrata pe indicele ROTX, de -4,64%. Indicele financiar BET-FI (al societatilor de investitii financiare – SIF) s-a depreciat cu 2,26%, titlurile SIF Moldova inregistrand cea mai mare pierdere din randul SIF-urilor, de 5,34%. Conform analistilor Intercapital Invest, directia negativa a bursei locale din aceasta saptamana s-a datorat contextului extern, a incetinirii sectorului industrial din China, ceea ce a dus la o prabusire a burselor chineze si a celor din intreaga lume. Revenind la Romania, indicele BET-NG (ce reuneste companiile din energie), a scazut cu 3,23% in prima saptamana din 2016. Titlurile Romgaz si OMV Petrom au continuat trendul negativ de anul trecut,  iar actiunile, actiunile OMV Petrom au pierdut 4,83% din valoare dupa primele cinci sedinte din an, din cauza prabusirii pretului petrolului, in timp ce actiunile producatorului de gaze s-au depreciat cu  4,41%. Titlurile Nuclearelectrica au consemnat, vineri, un nou minim istoric, scazand la 6 de lei/actiune, cu 45,49% sub pretul la care au debutat la tranzactionare in octombrie 2013.

author avatar
Arpad Dobre
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger