AcasăOldBugetul, investitiile si infrastructura, domeniile prioritare ale noului Cabinet

Bugetul, investitiile si infrastructura, domeniile prioritare ale noului Cabinet

Cabinetul Ciolos vrea sa aloce mai multi bani pentru marile proiecte de infrastructura

Fara sa invoce (inca) „mostenirea grea” – poate pentru ca nici nu stie ce capcane ascunde mult trambitata macrostabilitate realizata de Guvernul Ponta – a fostului cabinet, Dacian Ciolos a creionat un program de guvernare cu generalitati, dar si obiective foarte ambitioase.

Cabinetul Ciolos vrea sa aloce mai multi bani pentru marile proiecte de infrastructura

Astfel, Cabinetul Ciolos isi propune revizuirea si prioritizarea proiectelor de investitii (inclusiv de infrastructura) in scopul crearii de locuri de munca si a cresterii productivitatii. De asemenea, noul guvern are in vedere:

– elaborarea bugetului pe 2016 cu mentinerea tintelor de stabilitate macroeconomica;

– masurilpentru asigurarea conditiilor de crestere a convergentei in perspectiva aderarii la zona euro.

Dezvoltare si investitii

Programul de guvernare al tehnocratilor vizeaza realizarea unui plan de investitii pentru urmatorii zece ani, avand consensul intregii clase politice, a unei strategii nationale de dezvoltare care sa cuprinda obiective finantate din fonduri europene si din bugetul de stat. De asemenea, se are in vedere deblocarea si finantarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructura de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea si dezvoltarea sistemelor de irigatii, a infrastructurii de transport de gaze, electricitate si realizarea interconectarii cu retelele europene. Totodata, Ciolos propune:

– stimularea investitiilor straine in domenii de varf,

– crearea unui fond national de investitii si a unei banci nationale de dezvoltare,

– atragerea de fonduri europene si prin dezvoltarea pietei de capital.

Reindustrializare

Tehnocratii vor sa elaboreze un proiect de reindustrializare si de dezvoltare a agriculturii care sa sustina cresterea competitivitatii, prin plasarea economiei romanesti in zona superioara a lanturilor de valoare. Noul Cabinet  vrea continuarea procesului de restructurare si eficientizare a activitatii companiilor in care statul detine controlul si gestionarea integrata a intreprinderilor de stat prin intermediul unei singure structuri administrative. Toate bune, insa pana la bani, deoarece relaxarea fiscala lasata mostenire de Guvernul Ponta va afecta negativ resursele biugetare ale Cabinetului Ciolos.

author avatar
Arpad Dobre
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger