AcasăOldBrambureala fiscala si Grecia submineaza economia

Brambureala fiscala si Grecia submineaza economia

Premierul Victor Ponta a anuntat, telefonic, reducerea la 19% a TVA, generala, din 2016

Perspectivele economiei romanesti sunt puse sub semnul intrebarii in al doilea semestru, pe fondul provocarilor generate de criza din Grecia, de perioada secetoasa care va influenta productia agricola si de instabilitatea fiscala.

Premierul Victor Ponta a anuntat, telefonic, reducerea la 19% a TVA, generala, din 2016

Investitorii sunt, mai degraba, pesimisti, cu privire la evolutia economica a Romaniei in acest an. Aceasta este una dintre concluziile barometrului semestrial privind asteptarile economice, realizat de agentia de business information si credit risk management KeysFin. Astfel, la intrebarea „Cum vedeti evolutia economica a Romaniei in 2015”, procentul celor care vad un trend pozitiv a scazut la 49%, fata de 53% la inceputul anului.

Riscuri generate de zona euro

Daca la inceputul anului, principalele temeri erau cele de ordin fiscal, in iunie 2015, principalele riscuri percepute de investitori sunt:

–         criza din zona euro,

–         riscul de contagiune la nivel regional generat de situatia din Grecia,

–         evolutia monedei europene,

–         cresterea preturilor la utilitati.

Analistii Keysfin atrag atentia ca situatia falimentara a Greciei, ce s-a tradus intr-o criza a monedei europene, ar putea genera o dereglare puternica a pietei valutare. Avand in vedere ca economia romaneasca depinde in mare masura de euro, orice evolutie negativa poate influenta semnificativ starea mediului de afaceri.

Taxe locale majorate din toamna

Barometrul  economic arata ca tot mai multi investitori indica, in prim plan, in topul provocarilor economice, pe cele de ordin fiscal. Potrivit analistilor, principalele probleme pe care le ridica oamenii de afaceri sunt:

–         modul neasteptat in care au aparut deciziile privind TVA (reducere la 20%, apoi la 19%, din 2016),

–         incertitudinea calendarului asumat pentru reducerea TVA (poate din toamna, poate din ianuarie 2016, dar nici premierul Victor Ponta si nici PSD nu stiu exact);

–         perspectivele unor cresteri semnificative de taxe locale in toamna, inainte de inceperea perioadei electorale din 2016.

Chiar si analistii se intreaba cum a disparut un procent din initiala reducere la 20% a TVA din 2016. „Asteptam sa vedem exact despre ce este vorba, avand in vedere ca in joc sunt cateva miliarde de lei, care pot influenta semnificativ bugetul de stat, intreaga economie”, au spus analistii de la KeysFin.

Seceta reaprinde inflatia

Investitorii chestionati au inclus in topul provocarilor din a doua parte a anului si o potentiala evolutie negativa a sectorului agricol, in conditiile in care vestile de la meteorologi nu sunt dintre cele mai bune. Potrivit analistilor, seceta a produs pagube insemnate inca din primavara, iar daca acest trend va continua in lunile urmatoare, este posibil ca productia agricola, care este un indicator major in PIB, sa fie una sub asteptari. „Efectele le vom vedea in toamna, atunci cand inflatia s-ar putea reaprinde, avand in vedere si contextul valutar”, au avertizat analistii.

 

author avatar
Arpad Dobre
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger