AcasăOldBogdan Olteanu, BNR: Ori facem copii, ori importam muncitori!

Bogdan Olteanu, BNR: Ori facem copii, ori importam muncitori!

Bogdan Olteanu sustine ca scaderea natalitatii va pune mari presiuni pae bugetul statului

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, considera ca printre marile probleme cu care se confrunta economia Romanieie se numara si imbatranirea populatiei, cu efecte negative si in plan social. Olteanu crede ca rezolvarea va veni fie din cresterea natalitatii, fie din importul de muncitori.

Bogdan Olteanu sustine ca scaderea natalitatii va pune mari presiuni pae bugetul statului

Bogdan Olteanu estimeaza ca Romania trebuie sa ia exemplul statelor dezoltate ale UE, daca vrea dezvoltare economico-sociala. „Suntem o societate care imbatraneste si daca noi si cei care vin dupa noi nu ne decidem sa facem mai multi copii, cum s-au decis francezii, va trebui sa invitam alti oameni sa munceasca in tara noastra, asa cum s-au facut germanii”, a avertizat Olteanu.  El considera ca decizia in aceasta privinta trebuie luata acum, altfel va deveni o mare problema economica ce va genera presiuni imense aupra bugetului de stat si va crea un dezechilibru grav intre generatii.

Satul, solutia pentru… reindustrializare

Oficialul BNR propune ceea ce a impus – cu rezultate discutabile – regimul de dinainte de 1990: restructurarea fortei de munca prin relocarea ei de la sate la orase. Teoretic, asta ar insemna ca taranii  – sau fostii oraseni mutati la tara din cauza dezindustrializarii tarii si a somajului – sa-si lase balta gospodariile si sa munceasca in industrie si servicii. Si pamantul cui ramane? De fapt, problema aceasta e pe cale sa se rezolve, deoarece aproximativ un milion de hectare de teren agricol din Romania se afla deja in posesia italienilor, arabilor si ungurilor. Mai ramane ca IMM-urile sa ia credite pentru dezvoltarea afacerilor, cum le recomanda guvernantii, si sa angajeze tarani dezradacinati in scopul reindustrializarii Romaniei.

author avatar
Arpad Dobre
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger