AcasăOldBNR si bancherii se opun scaderii comisioanelor Visa si MasterCard

BNR si bancherii se opun scaderii comisioanelor Visa si MasterCard

Florin Danescu afirma ca bancile sustin economia

Interesele MasterCard si Visa in Romania sunt aparate atat de bancheri cat si de BNR, acesti „gardieni” ai profitului companiilor de carduri avertizand ca reducerea comisioanelor va afecta bancile si nu va determina scaderea preturilor din super si hipermarketuri.

Florin Danescu afirma ca bancile sustin economia

Legea privind scaderea comisioanelor  pentru operatiuni cu cardurile de debit si de credit de la 1%-2,4% la 0,2%-0,3% a provocat neliniste in randul bancherilor din Romania.  Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, sustine ca masura loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor. Oficialul ARB incearca sa acrediteze ideea ca bancile, care ar fi acordat numeroase credite firmelor (poate inainte de 2009, caci in ultimii ani creditarea economiei a stagnat), nu vor mai putea face acest lucru, din cauza reducerii comisioanelor percepute de Visa si MasterCard. Bun, dar care va fi pierderea (si care este acum castigul) bancilor din aceste comisioane?  Danescu nu a spus nimic pe aceasta tema, avertizand insa ca ei, bancherii care au pus umarul la reducerea decalajelor economice dintre Romania si UE (pe banii imprumutatilor), nu vor mai putea sustine economia daca Mastercard si Visa au de pierdut.

Banca Nationala are dubii

La randul sau, reprezentanta Directiei Stabilitate Financiara din BNR, Ruxandra Avram, sustine ca Banca Nationala are dubii privind efectele pozitive ale masurii de reducere a comisioanelor interbancare. Totusi, e bine de stiut ca marii comercianti platesc bancilor comisioane de pana la 2,4% pentru cumparaturile achitate cu cardul, iar aceste costuri se regasesc in preturile de la rafturi. Scaderea costurilor ar trebui sa duca la reducerea preturilor din super si hipermarketuri, dar pe bancheri ii doare doar de scaderea profiturilor lor.

author avatar
Arpad Dobre
460 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger