AcasăOldBNR: Salariile bugetarilor depreciaza leul

BNR: Salariile bugetarilor depreciaza leul

Valentin Lazea (foto jos) sustine ca majorarea salariilor bugetarilor trebuie facuta in acord cu productivitatea muncii

Economistul-sef al Bancii Natioanale a Romaniei, Valentin Lazea, avertizeaza ca salariile din sectorul public au crescut prea repede, iar majorarile fara acoperire ale lefurilor bugetarilor pun presiune pe cursul valutar si pot deprecia leul.

Valentin Lazea (foto jos) sustine ca majorarea salariilor bugetarilor trebuie facuta in acord cu productivitatea muncii
Valentin Lazea

Moneda nationala a pierdut saptamana trecuta peste 3% din valoare, pe fondul speculatiilor efectuate in special de straini, care au preferat sa vanda lei si titluri de stat in lei si sa cumpere valuta. Analistii economici sustin ca acest comportament este explicabil, avand in vedere  revenirea recesiunii in UE, precum si rezultatele economice sub asteptari inregistrate de Germania in primul trimestru al acestui an. Dar aceste aspecte reprezinta doar o parte a motivelor aprecierii monedei europene, de la 4,40 lei/euro pe 3 iunie 2013, la 4,55 de lei/euro pe 7 iunie 2013.

Lefuri majorate prea repede

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, considera ca deprecierea din ultima perioada a monedei nationale fata de euro se incadreaza in marja de plus-minus 3-4%, pe care Banca Nationala o are in vedere in aceasta perioada. Lazea a declarat recent ca devalorizarea leului are cauze subiective, legate de situatia economica mondiala, insa a avertizat ca si salariile din sectorul public pun presiune pe cursul valutar.  „In sectorul public salariile au crescut mai repede. Deci este cazul sa stie publicul, sa fie informat ca cererile salariale neacoperite de productivitate pot duce, nu zic ca in cazul de fata, la deprecierea cursului, adica ceea ce castigi pe o mana, pierzi pe mana cealalta”, a concluzionat Lazea.

author avatar
Arpad Dobre
406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger