AcasăOldBNR, invitata sa reduca din nou dobanda

BNR, invitata sa reduca din nou dobanda

Mugur Isarescu considera ca, in conditile scaderii inflatiei, este loc de scadere a dobanzilor bancare

Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) considera ca dobanda de politica monetara ar putea fi redusa din nou, astazi, de catre BNR, in conditiile in care o astfel de scadere a mai fost aplicata in urma cu o luna. Intrucat numerosi analisti sunt angajati ai bancilor, se pare ca bancherii invita BNR sa reduca dobanda, insa ramane de vazut daca si imprumuturile bancare se vor ieftini.

Mugur Isarescu considera ca, in conditile scaderii inflatiei, este loc de scadere a dobanzilor bancare

BNR a decis, la sfarsitul lunii septembrie, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3%/an, de la 3,25%/an. Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10%, de la 12%, in perioada 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta a fost pastrata la 16%, insa reducerea atat a dobanzii de politica monetara, cat si a provizioanelor la lei reprezinta pozitia ferma a guvernatorului Mugur Isarescu de repornire a creditarii in lei, la costuri cat mai accesibile pentru firme, in scopul reluarii cresterii economice. Analistii financiar-bancari se asteapta, azi, la o noua reducere a dobanzii de politica monetara, in  consens cu recentele declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu. „Daca va uitati la noua proiectie de inflatie (in scadere – n.r.) s-ar putea sa mai fie loc de reducere”, estima Isarescu.

Scaderea ar putea continua si in 2015

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul AAFBR, BNR ar putea reduce, azi, dobanda de politica monetara, de la 3% la 2,75%. Majoritatea analistilor considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante. Expertii financiar-bancari sunt de parere ca relaxarea politicii monetare ar putea continua in 2015, cand dobanda ar putea fi redusa la 2,5%. Totodata, majoritatea membrilor AAFBR estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta in anul 2015, pana la un nivel de 8% pentru lei si12% pentru valuta, ceea ce ar permite intrarea pe piata bancara a unei mase mai mari de bani. Intre membrii AAFBR se numara si economisti ai bancilor, astfel ca estimarile acestora par a fi, de fapt, o invitatie adresata BNR de a reduce dobanda, dar ramane de vazut daca bancherii vor ieftini creditarea.

author avatar
Arpad Dobre
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger