AcasăOldBNR forteaza din nou bancile sa reia creditarea economiei

BNR forteaza din nou bancile sa reia creditarea economiei

Preocupat. Mugur Isarescu este nemultumit ca, desi sunt lichiditati de miliarde de lei pe piata, economia nu le absoarbe

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei a decis, ieri, sa scada atat dobanda de politica monetara, cat si rezervele monetare pe care bancile sunt obligate sa le constituie la BNR. Bancherii sustineau ca nu pot relua creditarea din cauza nivelul ridicat al acestor rezerve, dar acum nu mai au nicio scuza.

Preocupat. Mugur Isarescu este nemultumit ca, desi sunt lichiditati de miliarde de lei pe piata, economia nu le absoarbe

Consiliul de administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,75%/an, de la 4%/an. De asemenea, conducerea BNR  a anuntat si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale bancilor, la nivelul de 12% de la 15%, precum si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18%, de la 20%. Reducerea rezervelor in valuta se va aplica incepand cu perioada 24 ianuarie-23 februarie 2014. Bancile sunt obligate sa constituie rezerve minime in conturi la BNR in lei si valuta, aplicate pasivelor cu scadenta de pana la doi ani. Bancherii sustineau ca au restrictionat creditarea din cauza cresterii volumului creditelor neperformante, pe de o parte, si a mentinerii nivelului rezervelor obligatorii, pe de alta parte.

Isarescu e nemultumit

Decizia BNR va duce, spun analistii, la o si mai mare lichiditate pe piata, intrucat vor intra in circuitul bancar aproximativ 3,5 miliarde de lei si pana la 400 de milioane de euro. Mugur Isarescu s-a aratat nemultumit de lipsa de absorbtie a banilor in economie. „Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de doua miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie”, remarca recent Isarescu, lansand un nou mesaj catre banci, de reluare a creditarii economiei nationale.

author avatar
Arpad Dobre
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger