AcasăOldBNR: Bancile grecesti din Romania sunt solvabile

BNR: Bancile grecesti din Romania sunt solvabile

Nicolae Cinteza sustine ca bancile cu capital grecesc din Romania fac fata retragerilor masive de numerar

In Romania sunt prezente patru banci romanesti care au ca actionari principali sau proprietari firme grecesti: Alpha Bank, Bancpost (detinuta de EFG Eurobank), Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece) si Piraeus Bank. Cu toate ca institutiile bancare din Grecia  sunt la un pas de faliment, BNR ne asigura ca bancile amintite rezista la o cerere masiva de restituire de fonduri.

Nicolae Cinteza sustine ca bancile cu capital grecesc din Romania fac fata retragerilor masive de numerar

Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank sunt persoane juridice romane, iar sumele depuse si dobanzile acumulate in aceste banci sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Analistii portalului financiar FinZoom reamintesc faptul ca sumele aflate in depozite bancare, conturi de economii si conturi curente, conturi de card, in valoare de pana la 100.000 de euro pe deponent, pe banca, indiferent de moneda, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoanele juridice, sunt garantate de FGDB. Pe de alta parte, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza a precizat ca, in cazul bancilor grecesti din Romania, media solvabilitatii este de 16% (fata de minimum 10%, cat prevede BNR). „Au o calitate a activelor buna si o provizionare foarte buna. Au titluri de stat care le-ar permite sa faca lejer fata unor retrageri masive de lichiditate”, a afirmat Cinteza.

Sfaturi pentru deponenti

Expertii FinZoom fac urmatoarele recomandari deponentilor de la bancile mentionate:

–         nu spargeti depozitele inainte de termen, deoarece pierdeti dobanda acumulata;

–         la termen, daca doriti sa retrageti banii, interesati-va daca banca percepe comision de retragere numerar de la ghiseu, chiar si in ziua scadentei. Comisionul de retragere numerar cu cardul de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor zero, daca aveti un card de salariu/pensie la aceeasi banca;

pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar cu 1-2 zile inainte (sunt banci care comisioaneaza retragerea neprogramata de sume mai mari din depozit, in functie de fiecare banca) si ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat.

 

author avatar
Arpad Dobre
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger