AcasăOldBNR, banca nationala a bancherilor

BNR, banca nationala a bancherilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost adesea criticat pentru pozitionarea mai degraba in favoarea bancilor, nu a debitorilor

Pozitia conducerii Bancii Nationale a Romaniei in diverse probleme – creditarea in franci elvetieni, legea insolventei persoanelor fizice – a fost divers interpretata si chiar criticata de analisti si juristi. Exista un curent conform caruia BNR s-ar pozitiona, de fapt, in favoarea bancilor, unul dintre sustinatorii acestei idei fiind si avocatul Gheorghe Piperea.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost adesea criticat pentru pozitionarea mai degraba in favoarea bancilor, nu a debitorilor

In Romania s-ar impune crearea unei agentii care sa apere drepturile consumatorilor de produse financiare. Aceasta e parerea avocatului Gheorghe Piperea. Intr-o postare pe Facebook, el a precizat ca, in urma cu patru ani, in SUA, a fost creata o agentie federala independenta de protectie a consumatorilor de credite si produse financiare – The Consumer Financial Protection Bureau. Conform unui articol publicat in LA Times, agentia a reusit sa oblige bancile si colectorii de creante sa restituie consumatorilor doua miliarde de dolari. Piperea a remarcat insa ca articolul cu pricina incepea, de fapt, cu declaratiile furioase ale politicienilor republicani, care avertizau ca institutia pune in pericol bancile, dar si campania pentru prezidentialele din 2016.

Contracte ilegitime, practici inselatoare

Piperea este de parere ca o astfel de agentie ar trebui infiintata  de urgenta si in Romania si ar trebui sa fie pusa pe acelasi plan cu BNR. „Celor care inca mai cred, in mod religios, in mandatul legal al BNR, le reamintesc ca, de peste cinci ani, BNR este o banca nationala a bancilor din Romania, care determina procesul legislativ, trendurile main-stream din presa, analizele economice si, uneori, chiar procesul judiciar, in asa fel incat bancile sa piarda cat mai putin si sa continue sa profite de pe urma contractelor lor ilegitime si a practicilor lor inselatoare”, a tinut sa precizeze Piperea.

author avatar
Arpad Dobre
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger