AcasăOldBNR, asteptata sa reduca din nou dobanda-cheie

BNR, asteptata sa reduca din nou dobanda-cheie

Mugur Isarescu ar putea anunta la sfarsitul acestei luni o dobanda-cheie de 2,25% pe an

Analistii bancari se asteapta din partea BNR la o noua reducere a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 de puncte procentuale. Acest lucru va determina continuarea trendului descendent al costurilor la credite, dar scaderea se va consemna si la dobanzile depozitelor, facand economisirea si mai neatractiva decat in prezent.

Mugur Isarescu ar putea anunta la sfarsitul acestei luni o dobanda-cheie de 2,25% pe an

BNR a efectuat anul trecut trei reduceri ale dobanzii de politica monetara, prima scadere fiind operata in luna august, cand institutia a decis o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5%/an la 3,25%/an. Au urmat alte doua reduceri, dobanda-cheie ajungand in decembrie 2014 la 2,75%. BNR a continuat in ianuarie 2015 trendul descendent, scazand dobanda-cheie la 2,5%/an. Ori de cate ori a redus Banca Nationala  inflatia, guvernatorul Mugur Isarescu a tot invitat bancherii sa reia creditarea, in special a economiei reale si mai putin a populatiei. Intre timp, bancherii au inceput, timid, ieftinirea creditelor. Pe de alta parte, demersul BNR va incuraja bancile sa scada dobanzile, dar nu atat la imprumuturi, cat la depozite, descurajand, astfel, economisirea.

Estimari

Intr-o nota a Erste Group Research, analistul BCR  Eugen Sinca a remarcat faptul ca in Romania, rata anuala a inflatiei nu s-a schimbat in februarie, fiind de 0,3% de la o luna la alta, respectiv de 0,4% fata de februarie 2014. Potrivit analizei, inflatia in acest an se va situa sub estimarea de 2,5% a BNR. In consecinta, analistul BCR se asteapta ca, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, din 31 martie 2015, conducerea institutiei sa scada cu 0,25 puncte procentuale dobanda-cheie, de la 2,5%/an la 2,25%/an.

author avatar
Arpad Dobre
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger