AcasăOldBNR a redus surprinzator de mult dobanda de politica monetara: Bancheri, ieftiniti...

BNR a redus surprinzator de mult dobanda de politica monetara: Bancheri, ieftiniti creditele!

Mugur Isarescu a reluat invitatia sa catre bancheri, de reluare a creditarii economiei

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, scaderea dobanzii de politica monetara mai mult decat estimau analistii. Masura permite bancilor sa scada costurile creditelor si ajuta la intarirea lelui si scaderea inflatiei.

Mugur Isarescu a reluat invitatia sa catre bancheri, de reluare a creditarii economiei

In vreme ce analistii se asteptau la un nivel de 4,75%, BNR a decis reducerea dobanzii de politica monetara de la 5% la 4,5%. Aceasta decizie vine dupa ce, in sedinta din 1 iulie 2013, Banca Nationala scazuse dobanda respectiva de la 5,25% la 5% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat, ieri, ca reducerea notabila a dobanzii de politica monetara a fost posibila datorita procesului de dezinflatie. „Acest proces se va manifesta mai puternic in perioada urmatoare, concomitent cu reluarea cresterii economice”, a spus Isarescu.

Invitatie pentru banci

Deciziile din iulie si din august ale BNR reprezinta invitatii clare pentru bancheri, care ar trebui sa ajute la relansarea economiei prin reluarea creditarii, dar cu costuri mai mici. Rata inflatiei a fost de 5,3% in iunie, in vreme ce dobanzile la depozite s-au situat intre 3,5% si 6,5%, iar cele la credite, de minimum 10%/an. Practic, anuntul lui Isarescu, referitor la scaderea inflatiei, le sugereaza bancherilor ca vor avea de unde sa scada costurile creditarii. Pe de alta parte, guvernatorul BNR a atras recent atentia ca bancile trebuie sa finanteze relansarea economiei. „Trebuie sa stimulam munca, inovatia, capitalul, nu credite date aiurea, nu relaxari de conditii prudentiale”, a spus guvernatorul BNR.

author avatar
Arpad Dobre
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger