AcasăOldBNR a facut profit de 131%, bancile au pierdut miliarde

BNR a facut profit de 131%, bancile au pierdut miliarde

Mugur Isarescu a precizat ca BNR a salvat de mai multe ori leul de atacurile speculative

Pentru al saselea an consecutiv, Banca Nationala a Romaniei (BNR) face profit, iar pe 2012 a obtinut cu 131% in plus fata de 2011.  Bancile comeciale au raportat pierderi de peste doua miliarde de lei, iar rata credilor neperformante se apropie de 20%.

Mugur Isarescu a precizat ca BNR a salvat de mai multe ori leul de atacurile speculative

BNR a inregistrat un rezultat financiar pozitiv, constand intr-un profit de 696,1 milioane de lei (cu 131% mai mare decat in anul precedent). Cresterea s-a datorat, in principal, unui management performant al operatiunilor de administrare a activelor si pasivelor in valuta, dar si operatiunilor de politica monetara. Potrivit legii, o cota de 80 % din veniturile nete ale BNR (556,9 milioane de lei) a fost virata la bugetul de stat. Ca BNR are management performant, e clar pentru toata lumea, iar prin masurile luate, staff-ul bancii centrale a evitat deseori efectele negative ce puteau aparea din cauza atacurilor speculative asupra leului, fapt mentionat, de altfel, si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In contrast, bancile comerciale se pot „lauda” numai cu pierderi, desi legislatia este de partea lor.

Clauze abuzive, mentinute

Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din aceasta luna, a fost din nou amanata de catre autoritati, pana in octombrie. Motivul? Bancile ar putea pierde un miliard  de euro (iar managementul de top si-ar vedea amenintate primele de sute de mii de euro, programate pentru acest an). Cat priveste rezultatele de anul trecut, acestea sunt – potrivit bancherilor – proaste. Cele 40 de banci de pe piata romaneasca au incheiat anul 2012 cu pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, de trei ori mai mari ca in 2011.

Creditele neperformante, in crestere

Potrivit unui raport al BNR, rata creditelor neperformante a crescut in aprilie la 19,46%, cu 0,38 puncte procentuale in plus fata de nivelul din martie. Spre comparatie, la inceputul anului 2012, rata creditelor neperformante se ridica la 16,28%, iar in decembrie, la 18,24%. Sigur, vorbim de o medie, deoarece la BCR, de exemplu, nivelul acestora a depasit 28%, iar la BRD a urcat peste 22%.

author avatar
Arpad Dobre
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger