AcasăOldBNR, „innebunita” de bancile grecesti

BNR, „innebunita” de bancile grecesti

Nicolae Cinteza este foarte atent la solvabilitatea actionarilor subsidiarelor din Romania ale bancilor grecesti

Acordul semnat de creditorii internationali cu Grecia nu este in masura sa-i linisteasca pe oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care avertizeaza ca si subsidiarele elene din Romania ar avea probleme – deci, si sistemul bancar romanesc –  in cazul taierii finantarii bancilor grecesti de catre Banca Centrala Europeana.

Nicolae Cinteza este foarte atent la solvabilitatea actionarilor subsidiarelor din Romania ale bancilor grecesti

Ministrii finantelor din statele zonei euro au aprobat, recent, prelungirea cu patru luni a programului de ajutor financiar oferit Greciei. Totusi, banii vor veni doar dupa ce autoritatile elene vor prezenta un plan economic menit sa demonstreze Bruxellesului ca Atena va aplica reformele cerute de creditorii internationali. Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a precizat ca Banca Nationala este ingrijorata de situatia din Grecia. „Trebuie sa fim atenti in continuare, pentru ca in patru luni nu se pot rezolva prea multe”, a spus Cinteza.

Riscuri pentru sistemul bancar

Oficialul BNR a atras atentia ca, in lipsa acordului cu creditorii internationali, nicio banca din Grecia nu ar mai fi deschis agentiile. In plus, ar fi existat consecinte inclusiv pentru sistemul bancar din Romania, in general, si pentru subsidiarele bancilor elene, in mod special. In prezent, in tara noastra sunt patru banci cu actionariat grecesc: Bancpost, controlata de EFG-Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca (aceasta fiind detinuta de National Bank of Greece – NBG). „Capitalul grecesc are o cota destul de mare in Romania, de aproximativ 13%. Doar o banca cu cota de 0,5% am vazut ce show a creat, de innebunisem”, a mai spus Cinteza, referindu-se la cazul Bank of Cyprus. In urma cu mai bine de doi ani, cand a aparut criza bancara din Cipru, clientii Bank of Cyprus (care avea si inca mai are o subsidiara in Romania) au aflat ca li s-au blocat conturile si ca vor pierde pana la 60% din banii depusi. Decizia a creat panica in intreaga UE, inclusiv in Romania, unde, doar in primele trei luni din 2013, romanii au retras din banci (cu sau fara capital grecesc) echivalentul a peste 2,6 miliarde de euro. Astfel este explicabil ca BNR era sa „innebuneasca”, iar pericolul nu a disparut. Tocmai de aceea, Cinteza a precizat ca BNR vrea sa cunoasca situatia financiara a actionarilor bancilor si capacitatea acestora de a sprijini subsidiarele.

Plangere penala impotriva Volksbank

BNR a facut in ultima vreme 37 de plangeri penale importiva a zece banci, cea mai recenta avand in vedere nereguli descoperite la Volksbank Romania. Se pare ca ar fi vorba de fapte ale fostei conduceri a bancii, vizand zona penalului. „Am dat drumul la o plangere penala in cazul Volksbank pentru unele fapte. Au fost date unele credite aiurea”, a spus Nicolae Cinteza.

author avatar
Arpad Dobre
483 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger