AcasăOldBiroul de Credit, sperietoarea datornicilor la banci

Biroul de Credit, sperietoarea datornicilor la banci

Daca figurati ca rau platnic, desi nu aveti restante, reclamati problema la banca

Cei care vor sa ia un nou imprumut trebuie sa stie ca raportarea la Biroul de Credit nu implica automat un refuz cu privire a acordarea unui credit, dar vor figura in baza de date a rau-platnicilor timp de patru ani.

Daca figurati ca rau platnic, desi nu aveti restante, reclamati problema la banca

Majoritatea bancilor analizeaza numarul de zile de intarziere si valoarea sumelor restante. Un studiu al portalului financiar FinZoom arata ca analiza facuta de fiecare institutie pentru a decide acordarea unui credit se bazeaza pe informatiile detaliate, actualizate si reale cuprinse in Raportul de Credit  si pe alte informatii. Atentie! Intervalul de timp pentru care informatiile aferente unui credit sunt afisate in Raportul de Credit este de patru ani, de la data ultimei actualizari transmise. De asemenea, este important pentru debitori sa aiba in vedere ca si in cazul in care au avut o restanta, dar au achitat-o, vor figura,  in continuare, timp de patru ani, in baza de date a rau-platnicilor. Singurele entitati care au dreptul de a modifica datele pe care le-au transmis Biroului de Credit sunt institutiile finantatoare.

Efecte negative si pentru giranti

Daca sunteti codebitor sau girant si apareti in baza de date ca rau-platnic, aveti aceleasi dezavantaje ca un solicitant de credit principal:

–         cu cat este mai mare intarzirea, cu atat scad sansele de a putea obtine un nou credit in urmatoarea perioada;

–         daca doriti un credit, acesta ar putea fi mult mai scump;

–         pierdeti beneficiile din ofertele promotionale ale bancilor sau de cresterile de limite de credit oferite clientilor care nu intarzie cu plata lunara a ratelor.

Reclamati raportarile nereale

Pot aparea probleme precum raportarea unor persoane cu restante la plata creditelor, desi respectivii nu au contractat niciodata un imprumut. In aceste cazuri, numai bancile au dreptul de a modifica raportarile facute. Daca sunteti raportat cu un credit pe care nu il recunoasteti sau cu o restanta pe care stiti ca nu ati avut-o, depuneti o reclamatie la banca care a inregistrat aceasta raportare, atasand la reclamatie si Raportul de Credit primit de la Biroul de Credit. Daca se dovedeste ca aveti dreptate, banca are obligativitatea de a sterge raportarea eronata. O alta situatie nedorita de debitori este aceea in care au fost inclusi fara a fi anuntati in prealabil in baza de date a rau-platnicilor, pe motiv ca, de exemplu,  nu au achitat un comision de administrare anuala a unui card. Trebuie sa stiti ca banca este obligata sa va anunte inainte de a va raporta ca rau-platnic.  Detalii, pe http://www.birouldecredit.ro.

author avatar
Arpad Dobre
763 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger