AcasăOldBirocratia si spaga blocheaza afacerile tinerilor

Birocratia si spaga blocheaza afacerile tinerilor

Tinerii informaticieni sunt tentati sa-si deschida propria afacere

Numerosi tineri, in special cei aflati in ultimii ani de studii universitare, sunt tentati sa-si deschida propria afacere, insa majoritatea nu considera ca este momentul pentru antreprenoriat, din cauza legislatiei fiscale schimbatoare, a birocratiei excesive si a coruptiei functionarilor publici.

Tinerii informaticieni sunt tentati sa-si deschida propria afacere

Grupul APT a efectuat un studiu in cadrul proiectului SIMACTIV, de integrare a studentilor pe piata muncii. Dintre cei aproape 400 de studenti consiliati pentru cariera, jumatate au optat si pentru efectuarea de stagii de practica in cadrul Grupului APT si al companiilor partenere ale Grupului APT. Studentii care au fost consiliati, fara a efectua si un stagiu de practica, au demonstrat, in urma testelor vocationale, interese antreprenoriale doar in proportie de 15%.  Chestionati direct si explicit asupra optiunilor pentru cariera, aceeasi studenti au indicat doar in proportie de 10% dorinta de a-si deschide propria afacere. Ulterior, jumatate dintre acesti studenti au fost consiliati, integrati si in stagii de practica, de cate trei luni, in urma carora, 44,9% au raspuns pozitiv la intrebarea legata de intentia antreprenoriala (55% nu vor sa demareze afaceri). Pe de alta parte, motivele invocate de cei care au spus categoric ca nu sunt interesati de antreprenoriat au fost impredictibilitatea legislatiei si birocratia excesiva care au dus la cronicizarea coruptiei.

Domenii principale

Studentii care au raspuns afirmativ la intrebarea legata de demararea unui business propriu sunt de la urmatoarele specializari urmate la facultate:

– Medicina si farmacie – 88.9%,

– Inginerie civila – 60.6%,

– Psihologie si stiintele educatiei – 56.8%,

– Economie si afaceri – 48.5%,

– Informatica – 29.1%,

– Biotehnologii – 23.1%,

– Stiinte umane – 0.0%

 

Majoritatea studentilor de la medicina dentara au punctat dorinta de a-si deschide un cabinet propriu. Cei de la „Stiinte umane” si-au exprimat in totalitate refuzul de a porni o afacere pe cont propriu, deoarece nu intrevad multe oportunitati in domeniu si nu au fonduri pentru a demara un business.

author avatar
Arpad Dobre
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger