AcasăOldBEI, BERD si Banca Mondiala vor sa finanteze autostrada Comarnic-Brasov

BEI, BERD si Banca Mondiala vor sa finanteze autostrada Comarnic-Brasov

Dan Sova (foto jos) estimeaza ca autostrada va costa 1,3 miliarde de euro si va fi gata in 2017

In sfarsit, o veste buna pentru soferii care circula pe DN 1, tronsonul Bucuresti-Brasov. Desi pare incredibil, constructorul autostrazii Comarnic-Brasov va fi desemnat luna viitoare, lucrarile vor incepe in primavara anului viitor, iar BEI, BERD si Banca Mondiala sunt interesate sa finanteze proiectul.

Dan Sova (foto jos) estimeaza ca autostrada va costa 1,3 miliarde de euro si va fi gata in 2017
Dan Sova

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, sustine ca, in sfarsit, autoritatile au o strategie in privinta realizarii autostrazilor, in general, si a tronsonului Comarnic-Brasov, in special. „La precedentele doua incercari s-a facut o greseala foarte mare, anume s-a negociat contractul cu toti, cu constructorii si repartizarea riscurilor, fara sa cheme la masa potentialii finantatori. Noi am chemat la masa toate bancile finantatoare care si-au manifestat interesul”, a spus Sova. El a precizat ca, printre institutiile financiare interesate se numara BEI, BERD si Banca Mondiala, dar si alte banci din UE.

Preselectie de constructori

Pentru tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov, ofertele pentru preselectie au fost depuse in februarie 2013. Pe lista se inscrisesera compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, si grupul Vinci – Strabag – Aktor si Impregilo – Salini. La inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction a anuntat ca se retrage. „Constructorii autostrazii vor fi desemnati in 9 decembrie, ulterior fiind posibile si contestatii. Costul de constructie al autostrazii este in jur de 1,2 – 1,3 miliarde euro, iar lucrarile vor incepe in luna aprilie a anului viitor si ar putea fi incheiate in 2016 sau 2017”, a spus Sova. Incepand din 2017, statul are in vedere instituirea unei taxe de 3 euro/100 km, platibila de toti utilizatorii de astfel de drumuri.

author avatar
Arpad Dobre
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger