AcasăOldBCE ameninta economiile populatiei

BCE ameninta economiile populatiei

Mario Draghi afirma ca BCE va oferi credite ieftine tuturor bancilor din UE atat timp cat va fi nevoie

Banca Centrala Europeana (BCE) a luat recent o decizie istorica, reducand dobanda de referinta. Oficialii bancii sustin ca masura va duce la ieftinirea creditelor, insa analistii avertizeaza ca inflatia va creste, iar depunatorii vor pierde bani.

Mario Draghi afirma ca BCE va oferi credite ieftine tuturor bancilor din UE atat timp cat va fi nevoie

BCE a surprins piata financiara, scazand pe 7 noiembrie cu un sfert de punct procentual rata dobanzii de referinta, de la 0,5% la 0,25%. Acesta este cel mai redus nivel al dobanzii din intreaga istorie a BCE, dar opiniile privind efectele masurii sunt impartite.

Iefinirea creditarii

Seful BCE, Mario Draghi, a anuntat ca masura a fost luata in conditiile in care se estimeaza ca UE va parcurge o perioada prelungita de inflatie scazuta (0,7% in prezent), urmata de o crestere lenta, dar sub 2%. „In consecinta, politica noastra monetara va ramane una relaxata atat timp cat va fi necesar”, a declarat Mario Draghi. El a precizat ca BCE va oferi credite „fara numar” pana in 2015. „Suntem gata sa luam in considerare toate instrumentele disponibile si am decis sa continuam principalele operatiuni de refinantare atat timp cat va fi necesar, cel putin pana la data de 7 iulie 2015”, s pus Draghi. Analistii germani nu sunt deloc incantati de aceasta perspectiva.

Inflatie si pierderi

Potrivit publicatiei Suddeutsche Zeitung, aceasta decizie va avea consecinte negative. Banii ieftini ar putea declansa o inflatie de peste 2% si va devaloriza economiile a zeci de milioane de europeni. In curand, ei nu vor mai primi dobanda pentru depozitele la termen clasice sau pentru conturile lor de economii si vor scoate din banca mai putini bani decat au depus initial.

author avatar
Arpad Dobre
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger