AcasăOldBataie de joc! Fermierii, obligati sa-si vanda vitele pe doi lei!

Bataie de joc! Fermierii, obligati sa-si vanda vitele pe doi lei!

Crescatorii de vite din  Romania sunt fortati sa-si vanda vitele cu 2,5 lei/kilogram in viu, din cauza intarzierilor statului la plata subventiilor si a dublarii pretului la furaje.

Crescatorii isi vand vitele pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca

Mass-media abunda de cateva saptamani de anunturi privind vanzarea de vite, iar crescatorii de animale stau la coada la abatoare, pentru a-si sacrifica septelul. Cauza principala o reprezinta intarzierea platilor directe pe care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) trebuia sa le faca mai demult. Potrivit AgroInfo, abatoarele din judetul Arges, de exemplu, sunt blocate din cauza numeroaselor comenzi venite din partea crescatorilor de animale. Reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine sustin ca fermieriii si-au vandut animalele la preturi de nimic, cu sase lei/kg a carcasei de vita, adica 2,5 lei/kg in viu. Crescatorii de vite sunt disperati si isi vand animalele, pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca, deoarece seceta a distrus culturile, iar pretul furajelor s-a dublat, de la sase lei/balot la 12 lei/balot. Pe de alta parte, chiar daca, teoretic, se prelucreaza mai multa carne de vita, deci e supraproductie, acest lucru nu se reflecta in galantare. In unele piete din Bucuresti, de exemplu, pulpa de vita se vinde cu 22 de lei/lg, de la 19,5 lei/kg in urma cu o luna.

Promisiuni in loc de bani

Revenind la problemele crescatorilor de animale, Ministerul Agriculturii ofera, ca de obicei, promisiuni. „Fermierii vor primi avansul de 53 de euro pe hectar incepand din 17 noiembrie”, a anuntat ministrul demisionar al Agriculturii, Daniel Constantin. Deci vor trece saptamani pana cand toti fermierii vor primii banii. Domnule ministru, dar pana atunci cu ce isi vor hrani ei animalele? Cu apa, paie (care s-au scumpit cu 100%) si bataie?

author avatar
Arpad Dobre
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger