AcasăOldBat clopote in dunga pentru motoarele diesel in Europa

Bat clopote in dunga pentru motoarele diesel in Europa

UE a facut din ecologie o idee fixa iar americanii de la Tesla isi freaca mainile

UE incearca sa-i impinga pe soferi sa ruleze in automobile electrice. Aceasta initiativa ameninta industria automobilelor si risca sa creeze noi dependente economice.

UE a facut din ecologie o idee fixa iar americanii de la Tesla isi freaca mainile

Intreg sectorul auto este in criza dupa scandalul falsificarii emisiilor poluante ce a vizat motoarele diesel ale gigantului Volkswagen. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon este de altfel obsesia a numeroase tari dezvoltate. Scandalul nu a afectat numai VW, ci si increderea acordata industriei auto in general. In acest context, care va fi viitorul motoarelor diesel? ”Diesel Gate” inseamna inceputul sfarsitului pentru toate motoarele cu combustie interna? Cu toate ca abandonarea acestor motoare nu este un scop in sine, masurile pe care UE vrea sa le adopte pentru a reduce emisiile vor conduce inevitabil la moartea motoarelor diesel (dar si benzina). O mare temere a producatorilor: introducerea a din ce in ce mai multe exigente va atrage dupa sine cresterea costurilor sistemelor de tratare a emisiilor poluante, care vor ajunge sa coste mai mult decat fabricarea motoarelor. Pretul final al automobilului va creste in consecinta, cu riscul sa asistam la o cadere a cererii masinilor diesel si pe benzina, apoi la o criza de productie, toate soldate , in final, cu trecerea la masini electrice, noteaza Sputnik.

Americanii dau cu Tesla in Europa

Initiativele ecologice sunt arme eficace in lupta contra diferitilor actori economici globali. Ca din intamplare, in septembrie 2015, anul revelatiilor privind falsurile VW, in Europa s-a deschis prima uzina pentru masinile electrice ale producatorului american Tesla. Fabricantii europeni au incercat mereu sa progreseze in acest domeniu (automobile electrice sau hibride), insa Tesla este lider in sector. Numarul precomenzilor noului Model 3 a depasit deja 100.000 de unitati. In plus, firma americana isi comercializeaza singura masinile. In paralel, Europa-diesel cade: investitiile in acest sector devin din ce in ce mai putin lucrative si, in timp ce europenii, aflati inca in faza de deprindere a transportului ecologic, Tesla atrage clienti din intreaga lume. Analistii  apreciaza ca este inca prea devreme pentru a defini un esec al UE, dar se poate spune deja ca tarile membre au adus sectorul auto in impas. Uniunea Europeana este pregatita astazi sa  renunte la obiceiurile sale pentru noutati putin fiabile, in conditiile in care autoritatile au facut din ecologie o idee fixa, fara a se preocupa, in fond, de producatori. Inasprirea in viitor a normelor privind emisiile poluante risca sa transforme automobilele clasice in niste produse atat de inaccesibile, incat europenii vor fi fortati sa cumpere masini electrice. Producatorul american Tesla va rade la urma.

author avatar
National
546 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger