AcasăOldBanii din acciza pe benzina vor fi folositi unde e nevoie, nu...

Banii din acciza pe benzina vor fi folositi unde e nevoie, nu doar la autostrazi

Liviu Voinea sustine ca taxa pe carburanti nu va scumpi benzina si motorina

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a dezvaluit ca banii colectati din taxa de sapte eurocenti/litru de carburanti vor insuma aproximativ 2,6 miliarde de lei. Demnitarul (poreclit „Tom Bugetel”) sustine ca banii vor fi impartiti unde e nevoie, nu doar la constructia de autostrazi, cum promisese premierul Victor Ponta.

Liviu Voinea sustine ca taxa pe carburanti nu va scumpi benzina si motorina

Voinea a evitat sa precizeze cine a propus acciza de sapte eurocenti la carburanti si a „parat” cu un raspuns pentgru abaterea atentiei. „Cine a venit cu aceasta masura? Nu are rost sa intram in astfel de detalii. O masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane (ci a FMI – n.r.), si pe care nu am adoptat-o, a fost cresterea cotei unice. De la 16 la 18%”, a spus Voinea. Pe de alta parte, el a recunoscut ca stie de porecla care i s-a dat, de „Tom Bugetel”.  „Tom Degetel era un personaj pozitiv”, a mentionat demnitarul.

Buget stors din carburanti

Ministrul delegat pentru Buget a confirmat banuiala analistilor referitoare la destinatia banilor colectati din taxa de sapte eurocenti/litrul de carburant. „Acest buget ia banii din acciza si-i imparte. Dar ia banii si din alte taxe, din TVA. Acciza a facut parte dintr-un pachet mai mare negociat cu FMI”, a spus Voinea. El i-a sfatuit pe cei interesati sa-i intrebe pe producatori de viitorul pret al benzinei si motorinei. „Intrebati sefii marilor companii petroliere daca pot sa va dea o estimare si, daca o sa primiti un raspuns, mergeti si jucati la bursa pe raspunsul asta”, a spus demnitarul. El a precizat ca, atata vreme cat BNR a luat in calcul taxa pe carburanti si a estimat o inflatie de 2,5%, plus-minus 1% in 2014, impactul accizei asupra preturilor va fi nesemnificativ.

Costurile Autostrazii Comarnic-Brasov

Liviu Voinea sustine ca, in cea ce priveste costurile cu exproprierile ce vor fi efectuate pentru Autostrada Comarnic-Brasov, acestea se vor ridica la 130 de milioane de lei. Conform unor surse neoficiale, statul ar urma sa plateasca de trei ori mai mult. In aceste conditii, cele 400 de milioane de lei pentru exproprieri se vor adauga la costul propriu-zis al autostrazii, estimat oficial la 6,6 miliarde de lei, adica 25,3 milioane de euro/km.

author avatar
Arpad Dobre
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger