AcasăOldBancile refuza creditarea economiei din cauza firmelor insolvente

Bancile refuza creditarea economiei din cauza firmelor insolvente

Sergiu Oprescu sustine ca pierderile cauzate de firmele insolvente restrictioneaza accesul firmelor la credite

Peste 19% dintre cele 600.000 de firme active din Romania se afla in insolventa, iar statistica arata ca mai mult de 90% vor intra in faliment. Bancherii folosesc aceste date pentru a-si justifica zgarcenia cand li se cere sa reia creditarea economiei.

Sergiu Oprescu sustine ca pierderile cauzate de firmele insolvente restrictioneaza accesul firmelor la credite

Banca Nationala a Romaniei a redus la un minim istoric dobanda de politica monetara, dand astfel un semnal bancherilor sa reia creditarea firmelor. Ultima modificare operata de BNR a fost efectuata in februarie, dobanda scazand atunci la 3,5% pe an, insa raspunsul bancilor a fost unul dezamagitor. Acestea au redus dobanzile simtitor, insa doar la depozite, facand nerentabila economisirea la randamente de 2-3%/an, iar creditele au, in continuare, costuri de 11-15% pe an. Bancherii au „produs” si un argument in acest sens, aparent justificat.

Pierderi mari

La Registrul Comertului figureaza, in prezent, aproximativ 600.000 de firme active, din care 19,3% sunt in insolventa si, potrivit unei statistici, peste 90% dintre firmele aflate in aceasta situatie sfarsesc prin a da faliment. Bancherii sustin ca aceasta este insa doar o parte a problemei, deoarece majoritatea firmelor aflate in insolventa au credite insumand 2,5 miliarde de euro, iar intrarea lor in faliment produce un blocaj in economie de 25 miliarde euro. Bancherii sustin ca, in conditiile in care, dupa producerea falimentului, creditorii mai pot recupera doar cel mult 2% din sumele datorate, bancile nu mai sunt atat de entuziaste cand vine vorba de reluarea finantarii economiei. „Bancile intra in jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca in aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile se regasesc mai devreme sau mai tarziu in politica pe care o banca o are fata de societatile comerciale”, a declarat presedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu.

author avatar
Arpad Dobre
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger