AcasăOldBancile fac KO clientii ipotecari

Bancile fac KO clientii ipotecari

Avansul la creditele ipotecare va reduce drastic numarul celor interesati

Contraatacul principalelor banci din Romania in urma promulgarii de catre presedintele Iohannis, joi 28 aprilie, a legii darii in plata, nu s-a lasat asteptat. Imediat dupa Sarbatorile de Paste, doua dintre cele mai importante banci de pe  piata autohtona anunta represalii drastice, avand in vedere ca presedintele nu a atacat legea la Curtea Constitutionala, asa cum sperau mai marii sistemului bancar romanesc.

Avansul la creditele ipotecare va reduce drastic numarul celor interesati

Legea darii in plata a fost promulgata joi seara in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in 15 zile, ceea ce inseamna ca pe 13 mai debitorii care au probleme la plata ratelor la credite imobiliare se pot prezenta pentru cedarea bunului catre banca si degrevarea de creditul contractat. Practic, ca reactie la intrarea in vigoare a legii darii in plata, bancile au dublat sau au marit chiar cu mai mult de 50% avansul la creditele ipocare si imobiliare in lei si Euro. Astfel, BRD a anuntat ieri ca majoreaza avansul la creditele ipotecare in lei, de la 15% la 35% de la 1 mai, pentru imprumuturile a caror valoare este mai mica decat echivalentul in lei a 250.000 de euro. BRD va putea finanta pana la maximum 65% din valoarea imobilelor aduse in garantie. De asemenea, BRD anunta ca va renunta la creditele imobiliare in euro. Alpha Bank, cea mai importanta banca greceasca din Romania, a inasprit semnificativ conditiile de creditare si a majorat avansul de la 15% la 30% pentru creditele in lei, respectiv de la 25% la 40% la cele in Euro.  Ofensiva in forta a bancilor a fost devansata, inca din perioada dezbaterilor parlamentare de la inceputul acestui an, de Raiffeisen Bank,  Unicredit Bank,  Bancpost., Banca Romaneasca, Garanti Bank sau Intesa SanPaolo Bank, care au marit avansul la creditele imobiliare in ultimele luni. Inca din februarie, Raiffeisein a crescut avansul necesar accesarii unui imprumut ipotecar in lei de la 15% la 35%. Garanti Bank a crescut avansul de la 25% la 40% in luna aprilie a acestui an. Alte banci majore, precum Unicredit Bank,  a testat intern un produs ipotecar cu optiune de dare in plata, produs ce presupune un avans si costuri mai mari fata de imprumutul ipotecar standard. Si alte nume sonore din bankingul romanesc,  precum BCR, ING sau Banca Transilvania sunt asteptate sa anunte majorari importante ale avansului la ipotecare, asa cum au avertizat conducatorii acestor institutii bancare in ultima perioada.

CE avertizeaza din nou asupra legii darii in plata

Comisia Europeana (CE) a mentinut neschimbate estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti, la 4,2% in acest an si 3,7% in 2017, insa a avertizat din nou asupra implicatiilor legii darii in plata, care ar putea avea efecte negative „considerabile” in ceea ce priveste increderea investitorilor si perspectivele de creditare pe plan intern, potrivit previziunilor economice de primavara, publicate marti. In pofida cresterii economice robuste, deficitul bugetar se va adanci considerabil in orizontul analizat, pe fondul unor noi taieri de taxe si al majorarii cheltuielilor publice, potrivit raportului. Comisia estimeaza un deficit de 2,8% din PIB in 2016 si de 3,4% din PIB in 2017, sub prognozele din februarie, de 3%, respectiv 3,8% din PIB.

author avatar
National
524 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger