AcasăOldBancile de importanta sistemica si riscurile prabusirii pietei bancare

Bancile de importanta sistemica si riscurile prabusirii pietei bancare

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sta cu ochii pe bancile de importanta sistemica, precum BCR sau BRD

Bancile de importanta sistemica sunt – sau asa rezulta din rapoartele financiare – solide, iar Banca Nationala a Romaniei a publicat lista acestora (printre care se numara BCR, BRD sau CEC Bank). Ele detin aproximativ trei sferturi din activele, depozitele si creditele din sistem, dar daca doar una functioneaza sub parametri impusi de BNR si UE, piata bancara este expusa  la o serie de riscuri, inclusiv cel sistemic, periclitand stabilitatea financiara a tarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sta cu ochii pe bancile de importanta sistemica, precum BCR sau BRD

BNR a identificat bancile de importanta sistemica ce opereaza in Romania. Astfel, este vorba de noua filiale bancare:

–         Banca Comerciala Romana,

–         BRD – Groupe Societe Generale,

–         UniCredit Bank,

–         Raiffeisen Bank,

–         Banca Transilvania,

–         AlphaBank,

–         Garanti Bank,

–         CEC Bank,

–         Bancpost.

La acestea se mai adauga si o sucursala bancara, cea a ING Bank N.V. din Amsterdam. Toate aceste banci au un rol semnificativ in cadrul sectorului bancar romanesc, detinand 72% din active, 75%  din depozite si 73% din creditele acordate pana in iunie 2015.

Probleme mari pentru bancheri

BNR are o serie de proceduri actualizate de detectare, identificare si control in scopul minimizarii riscurilor care se pot manifesta in cadrul sistemelor si in special a riscului sistemic. Iata care sunt principalele riscuri:

–         Riscul juridic: pierderi din cauza neaplicarii sau aplicarii defectuoase a prevederilor legale si/sau contractuale.

–         Riscul operational: urmare a erorii umane si/sau a unei nefunctionari a unei componente hardware, software sau a sistemului de comunicatie in procesul de decontare.

–         Riscul financiar: decontarea in cadrul unui sistem nu se desfasoara asa cum s-a anticipat.

–         Riscul de credit: incapacitatea unui participant de a-si indeplini obligatiile integral.

–         Riscul costului de inlocuire: incapacitatea contrapartii de a finaliza o tranzactie la maturitate.

–         Riscul principal: pierdereai integrala a valorii aferente unei tranzactii.

–         Riscul de lichiditate: incapacitatii unei contraparti, respectiv a unui participant, de a isi indeplini obligatiile integral la scadenta.

Stabilitatea financiara este efectiv pusa in pericol de riscul sistemic. Acesta este reprezentat de neindeplinirea obligatiilor care revin unei institutii bancare din participarea sa la un sistem sau in piata financiara, conducand la neindeplinirea la termen a obligatiilor asumate de catre alti participanti. Conform BNR, acest esec in indeplinirea obligatiilor poate cauza probleme semnificative de lichiditate sau de credit si, in consecinta, poate periclita stabilitatea  pietei financiare.

author avatar
Arpad Dobre
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger