AcasăOldBancile au profit garla, dar vor relua creditarea abia in toamna anului...

Bancile au profit garla, dar vor relua creditarea abia in toamna anului viitor

Nicolae Cinteza sustine ca bancile au facut un profit de 1,6 miliarde de lei in octombrie 2013

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca bancherii, desi se plang ca au tot mai multe credite neperformante, au inregistrat profituri mari. Cu toate acestea, BNR vede relansarea creditarii abia in octombrie 2014.

Nicolae Cinteza sustine ca bancile au facut un profit de 1,6 miliarde de lei in octombrie 2013

Potrivit sefului Directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sistemul bancar va incheia acest an cu profit.  „In octombrie bancile au avut un profit de peste 1,6 miliarde de lei, dupa ce facusera 1,5 miliarde de lei la jumatatea anului. Sigur vor incheia anul cu profit”, a afirmat Cinteza. El sustine ca jumatate dintre institutiile de credit din Romania vor fi profitabile pe ansamblul acestui an, iar celelalte vor inregistra pierderi, insa, pe total, sistemul va fi pe profit. In Romania activeaza in prezent 41 de institutii de credit, insa prea putine au catadixit sa scada dobanzile la credite, asa cum le-a cerut-o, in repetate randuri, guvernatorul BNR. Mugur Isarescu. Abordand acest subiect, Cinteza a fostv transant: relansarea creditarii se va simti abia peste un an.

Bancile traiesc din ratele creditelor vechi

Cinteza este ferm convins ca bancile nu sunt inca pregatite sa riste, asadar nici vorba sa relanseze creditarea in urmatoarele doua-trei luni. „Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres (initiat de BNR – n.r.) nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor”, a spus Cinteza. In aceste conditii, bancilor le convine sa incaseze ratele creditelor vechi de la bunii platnici si sa vanda creditele neperformante catre recuperatori. In plus, prin dobanzile mari, practicate in anii trecuti, bancherii pot trai linistit si profitabil pana in decembrie 2014 si chiar si in 2015.

author avatar
Arpad Dobre
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger