AcasăOldBancherii nu sunt entuziasmati de Prima Masina

Bancherii nu sunt entuziasmati de Prima Masina

Programul Prima Masina pare atractiv, dar va avea costuri mai mari decat au anuntat guvernantii

Premierul-prezidentiabil a mai lansat o fumigena electorala, de data aceasta pentru a capta bunavointa si voturile tinerilor care vor o masina noua. Guvernul se lauda – iar sefii Ford si Dacia se bucura – ca din noiembrie se va lansa programul Prima Masina, cu costuri mici si dobanzi atractive, numai ca din aceasta ecuatie au cam fost uitati tocmai bancherii, care nu se arata deloc entuziasmati de cadoul electoral al actualei puteri.

Programul Prima Masina pare atractiv, dar va avea costuri mai mari decat au anuntat guvernantii

Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta. Garantia statului va acoperi 50% din valoarea creditului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat. Creditului va fi de maxim 50.000 de lei, plus TVA, iar avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%. Autoritatile au fixat si dobanzile, si valoarea avansului, dar nu au pomenit nimic de pozitia bancilor in aceasta ecuatie.

Bancile sunt reticente

Cotidianul NATIONAL a luat legatura cu reprezentantii principalelor banci din Top 5, pentru a vedea cum vad bancherii acest cadou electoral. „BCR analizeaza participarea la programul Prima Masina. Suntem interesati de program, (…) iar decizia o vom lua dupa ce vom avea varianta finala aprobata de guvern”, ne-au declarat oficialii BCR. La randul lor, reprezentantii Raiffeisen Bank si-au exprimat interesul e drept, ponderat, pentru programul guvernamental, estimand ca va mai dura pana cand vor veni cu o oferta concreta. „Raiffeisen Bank va oferi acest produs destinat tinerilor care isi cumpara prima masina. In prezent, analizam modalitatile de implementare (…). Din punctul de vedere al costurilor inca nu avem toate estimarile”, ne-au precizat oficialii Raiffeisen Bank. Si cei de la BRD Societe Generale sunt sceptici. „Mai sunt inca unele detalii de clarificat. In termeni de costuri, in afara de cele mentionate, va mai exista un comision de administrare a garantiei, comision suportat de catre client (…) Un subiect care trebuie discutat in acest moment este legat de cererea de masini noi, care nu este foarte evidenta”, au precizat reprezentantii BRD Societe Generale.

 

author avatar
Arpad Dobre
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger