AcasăOldBancherii ii cer lui Mugur Isarescu sa reduca dobanda BNR

Bancherii ii cer lui Mugur Isarescu sa reduca dobanda BNR

Mugur Isarescu ar putea da curs cererii bancherilor, reducand dobanda-cheie

Reprezentantii sectorului bancar sustin ca, atata vreme cat in Romania inflatia scade si ca, are loc, practic, un proces deflationist, ar fi normal ca Banca Nationala a Romaniei sa reia procesul de reducere a dobanzii-cheie.

Mugur Isarescu ar putea da curs cererii bancherilor, reducand dobanda-cheie

Analistii se asteapta ca maine, cand va avea loc sedinta periodica a Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara, sa asistam la o reducere a dobanzii cheie, de la 3,50%, la 3,25% pe an. Surse din interiorul BNR au lasat sa se inteleaga ca aceasta scadere va avea loc, ceea ce a generat o apreciere a monedei nationale la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-a inregistrat cel mai scazut nivel pentru moneda unica din ultimele 13 luni, cursul BNR indicand, joi si vineri, 4,38 de lei/euro. Revenind la problema dobanzii-cheie, reamintim ca  la sedintele din 28 martie si 6 mai, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, dupa ce in 4 februarie efectuase o reducere cu 0,25 de puncte procentuale, de la nivelul de 3,75%. In ton cu analistii, bancherii sustin ca Romania se afla de luni bune intr-un proces deflationist si ca este momentul ca Mugur Isarescu sa reia scaderea dobanzii-cheie.

Deflatie in Romania

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Radu Craciun, este de parere ca a venit momentul pentru o scadere a dobanzii de politica monetara.  Leul a inceput sa se intareasca, iar Craciun considera ca acest lucru poate grabi procesul de scadere a inflatiei si chiar poate avea un efect deflationist. Intrucat bancile observa imediat cand intervine BNR pentru a corecta ( in plus sau in minus) cursul valutar, oficialul BCR sustine ca Banca Nationala  nu va mai putea face multa vreme corectii in favoarea leului, deoarece in tara au inceput sa intre fluxuri de capital notabile (e bancher, o fi stiind el ceva…!) tot mai greu de acoperit prin cumparare de valuta. In consecinta, Craciun crede ca a venit momentul unei noi scaderi a dobanzii de politica monetara.

author avatar
Arpad Dobre
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger