AcasăOldBanca Laiki se desfiinteaza, banii rusilor – taxati cu 40%

Banca Laiki se desfiinteaza, banii rusilor – taxati cu 40%

Banca Laiki va disparea, iar conturile mici vor fi transferate la Bank of Cyprus

Ministrii de finante din zona euro au incheiat un acord financiar intre Cipru si creditorii internationali, prin care banca Laiki, detinuta de stat si alimentata cu bani de afaceristii rusi se va desfiinta, iar conturile mai mari de 100.000 de euro vor fi taxate cu minimum 40%.

Banca Laiki va disparea, iar conturile mici vor fi transferate la Bank of Cyprus

Cu cativa ani inainte de criza din 2008, Cipru a fost avertizat in repetate randuri de UE sa renunte la statutul sau de paradis fiscal si sa se adapteze legislatiei bancare a UE, dar degeaba. Asa s-a ajuns la situatia din ultimele saptamani, de faliment iminent al sistemului bancar cipriot, si, implicit, si al statului, care este actionar majoritar la banca populara Laiki, a doua institutie bancara ca marime din Cipru.

Bank of Cyprus

Laiki, alaturi de Bank of Cyprus, au ajuns in prag de faliment, iar solutia gasita de UE, ieri dimineata, dupa o noapte de negocieri, a fost dura. Laiki se va inchide, iar clientii sai si conturile lor de maximum 100.000 de euro (garantate in UE) vor fi preluate de Bank of Cyprus, in vreme ce conturile mai mari de 100.000 de euro vor fi transferate intr-o banca pentru active toxice. Bancile cipriote raman in continuare inchise, iar limita la retragerile de la bancomate s-a redus la 100 de euro pe zi. Daca termenii acordului se vor respecta, Cipru va primi cele zece miliarde de euro promise de UE si va putea amana la plata imprumutul de noua miliarde de euro acordat mai demult bancii Laiki. Daca nu, insula cipriota iese din zona euro.

Conturile rusilor, „topite” de criza

Unii spun, si acestia sunt cei mai optimisti, ca banii din conturile de peste 100.000 de euro vor fi taxati de stat cu aproximativ 40%. Potrivit altor zvonuri, mult mai pesimiste, sumele respective vor disparea pur si simplu, ca „daune colaterale” ale crizei din Cipru. In prezent, sumele ce vor fi transferate in „banca rea” sunt estimate la 4,6 miliarde de euro, iar cei mai multi detinatori ai conturilor de peste 100.000 de euro de la banca Laiki sunt cetateni rusi.

Marfin Bank se tine tare

Marfin Bank, subsidiara din Romania a bancii Laiki, detine in conturi peste 180 de milioane de euro, iar reprezentantii bancii sustin ca filiala este solida. „Nu se intampla nimic cu banca locala. Banca este sanatoasa”, au precizat reprezentantii Marfin Bank, institutie la care este de asteptat sa aiba loc schimbari de actionariat, dupa dispartia Laiki.

author avatar
Arpad Dobre
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger