AcasăOldAvem gaze de sist in Carpati si in Campia Romana

Avem gaze de sist in Carpati si in Campia Romana

Sondele de explorare a gazelor de sist ar putea aparea in curand in Campia Romana si in Transilvania

Un studiu de specialitate a dezvaluit intregii lumi –nu doar pentru Chevron– ca Romania are mari rezerve de gaze de sist in Carpatii Orientali si in Campia Romana.

Sondele de explorare a gazelor de sist ar putea aparea in curand in Campia Romana si in Transilvania

Studiul intitulat „Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale – potential si valorificare” a fost realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). In document se arata ca Romania are un potential ridicat de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud. Specialistii citati de CNR-CME sustin ca in zonele mentionate au fost identificate formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se pot extrage gaze de sist. Zone cu potential gazeifer se regasesc si in Depresiunea Getica, Depresiunea Panoniei si Bazinul Transilvaniei. Cei 43 de specialisti ai CNR-CME (majoritatea profesori universitari in domeniul petrolului si gazelor) sustin ca resursele neconventionale constituie o forma alternativa de energie, iar gazul de sist poate completa necesarul de consum al tarii. Studiul a fost facut public dupa ce FMI a recomandat autoritatilor de la Bucuresti sa dubleze pretul gazelor din productia interna.

FMI recomandase dublarea pretului la gaze

Oficialii Ministerului Economiei sustin ca FMI recomandase, la incheierea recentelor negocieri cu Romania, majorarea pretului gazului natural la nivelul de pe plan international. „Cei de la FMI ne-au spus ca, daca erau in locul nostru, ar fi majorat pretul gazelor interne la nivelul preturilor europene, adica la 380 de dolari pe mia de metri cubi. Daca am fi facut asa, am fi blocat industria”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Mihai Albulescu. Pretul gazelor din productia interna pentru industrie este acum de 215 dolari/1.000 metri cubi.

author avatar
Arpad Dobre
638 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger