AcasăOldAutoritatile stau cu mana intinsa la Banca Mondiala si aplica legi inexistente

Autoritatile stau cu mana intinsa la Banca Mondiala si aplica legi inexistente

Ioana Petrescu

Autoritatile au de gand sa se imprumute si in acest an cu 800 de milioane de euro de la Banca Mondiala, ca sa plateasca salarii si pensii, deoarece nu au imbunatatit colectarea darilor la buget. Ca s-o dreaga, demnitarii vor sa reduca evaziunea fiscala printr-o lege care nu exista inca.

Ioana Petrescu si Liviu Voinea au planuri mari de pus in carca tuturor contribuabililor

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat victorios, ieri, ca anul acesta ne vom imprumuta cu cel mult 800 de milioane de euro de la Banca Mondiala, pentru finantarea deficitului bugetar. Adica pentru tot ceea ce nu se colecteaza in prezent la bugetul statului si e esential pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor din Romania. Voinea sustine ca, oricum, ne vom descurca de minune, deoarece, in urma cresterii colectarii la buget, necesarul de finantare al Romaniei este in scadere cu zece miliarde de lei in 2014 fata de 2013 si se va reduce cu alte 14 miliarde de lei in 2015 fata de 2014. Ba, mai mult, Voinea a spus ca trebuie sa luam modelul polonez, prin emiterea de titluri de stat de tip benchmark (bazat pe active cu risc scazut). Cum se va reduce dependenta de imprumuturi straine cu doar 800 de milioane de euro in acest an e greu de imaginat, atata vreme cat doar in decembrie 2013, statul imprumuta aproximativ patru miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de la banci, prin patru emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark si doua de certificate de trezorerie cu discount.

„Lovitura” pentru evazionisti

Liviu Voinea

Noua sefa de la Finante, Ioana Petrescu, este la fel de optimista cand vine vorba de cresterea colectarii taxelor si impozitelor la buget. Ea a anuntat ca nu va intrerupe masurile luate de fosta conducere a ministerului, precizand ca decizia privind plafonarea platilor in numerar este foarte buna si o va implementa. „Se stie ca plafonarea platilor in numerar reduce evaziunea, reduce spalarea banilor si toate operatiunile negative corelate. Ca atare (imbunatatirea colectarii la buget – n. R) devine o prioritate care se va realiza prin reducerea evaziunii fiscale”, a spus Petrescu. Doamna ministru, ar fi, totusi, o problema: legea respectiva este doar in stadiu de proiect si va intra in vigoare doar dupa adoptarea de catre Parlament, cel mai devreme in toamna. Dar nu-i nimic, continuati cu implementarea, ca tot noi o platim.

author avatar
Arpad Dobre
406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger