AcasăOldAutoritatile pun pe butuci afacerile IT

Autoritatile pun pe butuci afacerile IT

IT-istii nostri vor pleca in strainatate, din cauza taxarii din Romania

Industria IT din Romania a crescut din 2010 pana in prezent de la o cifra de afaceri de 12,5 miliarde de lei la peste 15,6 miliarde de lei, ceea ce poate duce la concluzia ca acest business este de viitor. Politica fiscala a guvernantilor nostri va pune insa pe butuci firmele romanesti din domeniu, care se vor muta in offshore-uri, din cauza taxarii cu 75%, in loc de 26% in prezent.

IT-istii nostri vor pleca in strainatate, din cauza taxarii din Romania

Potrivit unui studiu realizat de agentia de business information KeysFin, in IT-ul romanesc activeaza in prezent 13. 777 de firme, cu peste 2.000 mai multe decat in 2010. Din acel an pana in prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei. De asemenea, si numarul salariatilor a evoluat progresiv, pe masura ce business-ul a capatat amploare, ajungand la 63.059 in 2014, de la 52.885 in 2010. Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie, de 1.000-3.500 euro. Din pacate, toate aceste aspecte pozitive vor disparea, „gratie” politicilor fiscale distructive ce vor fi aplicate firmelor din domeniu.

Taxe suplimentare

Analistii Keysfin sunt de parere ca marea provocare pentru IT –ul din Romania o reprezinta fiscalitatea, deoarece proiectul de act normativ privind noua taxare a persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea afecta puternic piata de profil. Astfel, decizia autoritatile de a descuraja utilizarea PFA-urilor, doar pentru a creste incasarile la bugetul de pensii si de sanatate, ar putea avea consecinte negative in acest sector. Unul dintre atuurile pentru care Romania a atras investitori in acest domeniu a fost climatul favorabil din punct de vedere fiscal. „Este putin probabil ca marii jucatori sa isi asume plata unor taxe suplimentare, avand in vedere salariile peste medie pe care le ofera colaboratorilor romani, prin intermediul PFA-urilor”, afirma expertii KeysFin. In prezent, un PFA in IT suporta o taxare neta de 25,9%, in sistem real, iar daca ar trece la contract de munca, impozitarea ar creste pana la 75%.

Fuga in offshore-uri

In aceste conditii nu este exclus ca o modificare a fiscalitatii pe aceasta piata sa duca la un fenomen cu consecinte directe in incasarile bugetare. „Nu este exclus ca multi dezvoltatori sa treaca pe off-shore-uri, sa isi deschida firme in alte tari si vor cauta caile legale pentru a evita taxarea suplimentara. In consecinta, in loc sa sustina fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul risca sa piarda venituri importante, prin aplicarea unor masuri cu iz contabil, fara viziune”, au avertizat analistii KeysFin.

 

author avatar
Arpad Dobre
299 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger