AcasăOldAtentie la virusul Cryptowall, care va arde la buzunare!

Atentie la virusul Cryptowall, care va arde la buzunare!

Puteti obtine un „vaccin” gratis impotriva virusului Cryptowall

Utilizatorii de internet s-au confruntat recent cu o forma modificata a virusului Cryptolocker, numit Cryptowall, care cripteaza documentele din computerele infectate si cere apoi bani in schimbul cheii de decriptare.

Puteti obtine un „vaccin” gratis impotriva virusului Cryptowall

Hackerii recurg la o modalitate mai putin la moda, dar foarte eficace, prin fisierele infectate atasate in mail. Acestea permit raspandirea automata a virusilor pe computerele victimelor si criptarea continutului acestora.

Cum se rapandeste

Serverele de pe care s-a trimis valul de spam apar localizate in Vietnam, India, Australia, Statele Unite ale Americii, Romania si Spania.  Expertii Bitdefender au precizat ca extensia folosita de atacatori, .chm, este utilizata pentru formatul HTML compilat, un tip de fisier folosit pentru a livra manuale de utilizare si aplicatii software. De altfel, virusul Cryptowall este recunoscut pentru faptul ca isi ascunde actiunile in aplicatii sau fisiere inofensive. Aceste fisiere sunt interactive si ruleaza o serie de tehnologii ce includ JavaScript si pot redirectiona utilizatorul catre o adresa externa. Dupa simpla deschidere a fisierului .chm acesta executa diverse actiuni in mod independent si blocheaza accesul la diverse fisiere, hackerii cerand bani pentru decriptare.

Cum se previne

Expertii Bitdefender au formulat un set de reguli de baza care feresc utilizatorii de infectarea cu acest ransomware:

–          folositi o solutie de securitate informatica actualizata constant si capabila de scanare activa;

–          programati back-up-ul fisierelor, local sau in cloud;

–          nu vizitati site-uri necunoscute, nu accesati link-urile sau fisierele incluse in email-uri cu origine incerta si nu furnizati informatii personale pe chat-uri publice sau forumuri;

–          utilizati o solutie de blocare a reclamelor si filtre antispam (de exemplu, prin Cryptowall Immunizer);

–          dezactivati aplicatia Flash.

author avatar
Arpad Dobre
446 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger