AcasăOldAtentie la reducerile pentru produsele in curs de expirare

Atentie la reducerile pentru produsele in curs de expirare

Produsele in curs de expirare trebuie expuse pe rafturi sau in standuri, delimitate vizibil

Produsele care mai au cel mult trei zile pana la data expirarii trebuie plasate pe rafturi separate si se pot vinde mai ieftin doar in comparatie cu cel mai scazut pret practicat in ultima luna.

Produsele in curs de expirare trebuie expuse pe rafturi sau in standuri, delimitate vizibil

Legea 57/2015 pentru modificarea si completarea art. 33 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata a intrat in vigoare de ieri. Conform noului act normativ, orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii reducerilor.

Noutati

Noul act normativ aduce  precizari referitoare la produsele aflate la comercializare cu pret redus/oferte promotionale. Este vorba de produsele care se afla cu trei zile inainte de expirarea datei durabilitatii minimale/datei-limita de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minima durabilitate aferente produselor nealimentare. Aceste bunuri alimentare se sorteaza si se expun la comercializare pe rafturi sau in standuri, delimitate vizibil, cu informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor.

Obligatii pentru comercianti

Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice prin mentionarea:

– noului pret langa pretul anterior, barat;

– inscriptiilor„pret nou” si „pret vechi” langa sumele corespunzatoare;

– procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.

Comerciantii care nu respecta prevederile risca amenzi de la 5.000 de lei la 100.000 de lei .

author avatar
Arpad Dobre
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger