AcasăOldAtentie la produsele periculoase de pe piata UE!

Atentie la produsele periculoase de pe piata UE!

Jucariile retrase de pe piata UE contin substante chimice periculoase pentru copii

In Uniunea Europeana au fost identificate anul trecut peste 2.400 de tipuri de produse cu potential periculos pentru consumatori. Comisia Europeana a publicat un raport, mentionand ca, in cazul acestor produse – de la jucarii la autovehicule – fie a fost interzisa introducerea lor in UE, fie au fost eliminate de pe piete.

Jucariile retrase de pe piata UE contin substante chimice periculoase pentru copii

Sistemul de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase este mecanismul prin care Comisia Europeana si statele membre ale UE conlucreaza in scopul depistarii produselor nesigure.

Produsele cu riscuri

In 2014, cele doua categorii principale de produse pentru care s-au luat masuri corective au fost jucariile (28%) si articolele vestimentare, produsele textile si articolele de moda (23%). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numara riscul de ranire, riscurile legate de substante chimice si riscurile de asfixiere. Cele mai frecvente riscuri privind substantele chimice au vizat incaltamintea si articolele din piele (de exemplu, cromul, care irita pielea), jucariile si articolele pentru ingrijirea copilului (agenti de dedurizare a materialelor plastice, care pot provoca probleme de fertilitate) si anumite bijuterii (contin metale grele cu efect nociv). Iata principalele categorii de produse cu probleme si ponderea lor in totalul marfurilor cu potential periculos:

–         jucarii – 28%,

–         haine, textile, articole de moda – 23%,

–         dispozitive si echipamente electrice – 9%,

–         autoturisme – 8%,

–         dispozitive si articole pentru ingrijirea copiilor – 3%,

–         corpuri de iluminat – 3%.

Tari de provenienta

La prima vedere, am putea crede ca, din punctul de vedere al provenientei, produsele cu probleme provin exclusiv din China, dar nu este chiar asa. Iata  tarile de unde vin produsele incriminate:

–         China – 64%,

–         state membre UE si tari din zona economica europeana (Islanda,  Liechtenstein, Norvegia si Elvetia) –  14%,

–         necunoscute – 7%,

–         alte state – 12%,

–         Turcia – 3%.

author avatar
Arpad Dobre
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger