AcasăOldAtentie la asiguratorii cu probleme financiare

Atentie la asiguratorii cu probleme financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a verificat 21 de firme de asigurari care detin, cumulat, o cota de piata de 20% si a evaluat soliditatea financiara si situatia solvabilitatii societatilor de asigurare conform prevederilor regimului de Solvabilitate II, care va fi aplicat din ianuarie 2016.

Seful ASF, Misu Negritoiu, a verificat firmele de asigurari pentru a evita falimente precum cel de la Astra Asigurari

Asiguratorii romani vor pune in aplicare, din ianuarie 2016, setul european de directive Solvency II, care urmareste cresterea protectiei asiguratilor si constituirea unui set unitar de reguli aplicabil tuturor asiguratorilor, reasiguratorilor si supraveghetorilor din piata interna europeana. Solvency II urmareste si evaluarea si cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului, pentru a preveni falimente precum cel al Astra Asigurari.

Rezultatele verificarilor

In urma verificarilor ASF la 21 de firme de asigurari care detin, cumulat, o cota de piata de 20%, aceasta a grupat asiguratorii dupa cum urmeaza:

1) Grupa 1: firme care detin fonduri proprii negative – LIG;

2) Grupa 2: asiguratori care, fara a afecta vreuna dintre masurile de ajustare luate dupa realizarea exercitiului, nu indeplinesc prevederile privind cerinta de capital minim (MCR) ‐ SIGNAL IDUNA, FORTE, GOTHAER, FATA, ABC, ATE si ASITO KAPITAL;

3) Grupa 3: firme care, fara a afecta vreuna dintre masurile de ajustare, nu indeplinesc prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate (SCR) ‐ SIGNAL IDUNA, FORTE, GOTHAER, CERTASIG, CREDIT EUROPE si CITY.

4) Grupa 4: asiguratori care indeplinesc prevederile privind MCR si SCR – ONIX, BRD VIATA, ASIMED, ERB GENERALE, ERB VIATA, UNIQA VIATA, GRAWE, GARANTA, BCR VIATA si ERGO.

Masuri

Rezultatele berificarilor ASF au evidentiat mai multe deficiente care trebuie corectate de catre societatile de asigurare participante. Societatile de asigurare participante sunt obligate sa transmita ASF un plan de masuri in vederea remedierii aspectelor constatate in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii deciziei referitoare la comunicarea rezultatelor verificarilor si a masurilor de supraveghere. ASF va analiza planurile de masuri primite intr-un termen de cinci zile calendaristice de la data transmiterii acestora, dar nu mai tarziu de 11 decembrie 2015 si va face recomandari dupa caz, in vederea completarii si/sau modificarii acestora. Daca ASF considera ca planurile de masuri nu sunt realiste sau constata ca societatile de asigurare nu au inregistrat un progres semnificativ in restabilirea situatiei financiare sau a solvabilitatii, ori nu au realizat restabilirea situatiei financiare sau a solvabilitatii la sfarsitul termenelor stabilite, va lua in termen de patru saptamani toate masurile necesare pentru a proteja interesele asiguratilor.

author avatar
Arpad Dobre
716 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger