AcasăOldAsiguratorii va calca locuinta cand vor „muschii” lor

Asiguratorii va calca locuinta cand vor „muschii” lor

Inspectorii vor verifica obligatoriu locuintele dupa un cutremur

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat in dezbatere publica o noua norma care da puteri mai mari firmelor de asigurari. Expertii vor putea efectua inspectii de risc ale locuintelor inainte de a asigura ori reasigura apartamentele sau casele.

Inspectorii vor verifica obligatoriu locuintele dupa un cutremur

Conform proiectului de act normativ, proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) la data expirarii contractului de asigurare facultativa. In cazul asigurarilor facultative multianuale, obligatia se aplica incepand cu al doilea an de asigurare.

Verificari

Norma ASF prevede ca societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia o asigurare facultativa pentru locuinta pentru care nu a fost incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD. Verificarea incheierii asigurarii obligatorii PAD de catre asigurator se realizeaza solicitand prezentarea politei de asigurare PAD sau prin verificarea in baza de date a locuintelor asigurate, pusa la dispozitie de catre PAID (firme de asigurari membre ale Pool-ului de asigurari impotriva dezastrelor naturale). Prin exceptie, in situatia in care asiguratul nu poate prezenta polita de asigurare PAD la incheierea unui contract de asigurare facultativa, acesta va declara pe propria raspundere ca detine polita de asigurare PAD, precum si motivele pentru care nu o poate prezenta, urmand sa aduca, ulterior, asiguratorului dovada existentei asigurarii obligatorii PAD. In cazul schimbarii proprietarului, administratorului sau locatorului constructiei cu destinatia de locuinta, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD pentru locuinta care face obiectul contractului.

Inspectii

PAID poate efectua o inspectie de risc cu scopul stabilirii starii tehnice a locuintei ce urmeaza a fi asigurata atunci cand:

a) locuinta se afla intr-o zona cu potential ridicat de risc in ceea ce priveste riscurile acoperite prin PAD;

b) locuinta se afla intr-o zona cu istoric de daunalitate in ceea ce priveste riscurile acoperite prin PAD si a fost deja avariata.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul politelor reinnoite in baza carora PAID nu a achitat despagubiri. PAID poate efectua inspectii de risc prin intermediul angajatilor proprii sau poate apela la entitati specializate in efectuarea inspectiilor de risc. Cheltuielile cu efectuarea inspectiei de risc sunt acoperite din fondurile PAID.

author avatar
Arpad Dobre
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger