AcasăOldAsiguratori: Modificarea tarifarii RCA este neconstitutionala

Asiguratori: Modificarea tarifarii RCA este neconstitutionala

Asiguratorii nu sunt de acord cu calculul RCA in functie de numarul de reparatii auto

Tarifele RCA se vor calcula in functie de nivelul daunalitatii si istoricul – pozitiv sau negativ – al fiecarui sofer, dar acest lucru nu este deloc pe placul asiguratorilor. Acestia sustin ca decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a obliga firmele de asigurari sa stabileasca tarifele in functie de daunalitate si istoric este neconstitutionala si anticoncurentiala si le va reduce drastic profiturile.

Asiguratorii nu sunt de acord cu calculul RCA in functie de numarul de reparatii auto

Consiliul ASF a modificat si completat recent Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Astfel, asiguratorii RCA trebuie sa-si fundamenteze calculele actuariale pe baza datelor statistice acumulate de asigurator in anii anteriori. Aceste calcule trebuie sa aiba in vedere despagubirile platite, respectiv cele care urmeaza a fi platite (rezerve tehnice), precum si diferite criterii de risc stabilite de asigurator. Potrivit modificarilor aprobate de ASF la articolul 21, alineatul (6) din Norma 23/2014, asiguratorii sunt obligati sa transmita in format electronic ASF ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora pentru calculul RCA, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule. Consiliul ASF a aprobat completarea alineatului (6) cu inca unul (6 prim), care prevede ca asiguratorul RCA trebuie sa utilizeze pentru fiecare segment de asigurati suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic.

Tarife majorate cu 300%

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a cerut, recent, Guvernului Romaniei, Parlamentului Romaniei si ASF sa ia masuri de limitare a tarifelor RCA pentru toti soferii din Romania. UNTRR cere limitarea valorii RCA/Carte Verde la valori de maximum:

–         5.000 de lei/12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale si nationale;

–         2.000 lei/12 luni pentru autovehiculele de transport public local;

–         300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

Transportatorii considera ca aceste limite ar trebuie impuse, deoarece tarifele politelor RCA pentru firmele de transport rutier au crescut cu 300% in ultimul an, iar o asigurare auto obligatorie ar urma sa coste 1.000 de euro pentru un Logan.

Profituri in scadere

Asiguratorii resping atat limitarea tarifelor, cat si calcularea lor in functie de daunalitate. Potrivit unei scrisori deschise a Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), implementarea dispozitiilor ASF va reduce in mod considerabil libertatea de tarifare. „Majorarea riscului cu privire la nerealizarea bugetului aprobat, pe o linie de asigurare care are elemente multiple de volatilitate si este neprofitabila, lasa companiile de asigurari fara unul din cele mai importante instrumente de management de portfoliu si poate duce la reevaluarea deciziei de a subscrie acest produs”, sustin reprezentantii UNSAR. Ei avertizeaza ca deciziile ASF sunt neconstitutionale, deoarece  contravin principiului de baza statuat in Constitutie, potrivit caruia economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta.

author avatar
Arpad Dobre
318 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger